Május 21. A Biológiai Sokféleség Napja
2013/05/15 14:34
962 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A biológiai sokféleség, más néven biodiverzitás az élőlények változatosságát jelenti, mely változatossá teszi az egyes élőhelyeket, ugyanakkor az evolúció mozgatórugója is. A Biológiai Sokféleség Egyezményt 1992. június 13-án írták alá Rio de Janeiróban (Riói Egyezmény) az ENSZ Környezet és Fejlődés Konferenciáján.

noveny-pillango-wide

Ismert fajok száma

A faj fogalma sokféleképpen értelmezhető, ezek részletezésére nem térünk ki. Általánosságban elmondható, hogy mintegy 1,8 millió fajt ismerünk, ez azt jelenti, hogy tudósok ennyit írtak le, ennyit láttak el tudományos névvel. A becsült fajok száma 3 és 120 millió között lehet, a legtöbb kutató és a legtöbb modell 8 és 10 millióra becsüli a Földön élő fajok számát.

Az ismert élőlénycsoportok

Az élővilágot legegyszerűbben öt nagy csoportra szokás osztani: prokarióták, egysejtű eukarióták, gombák, növények, állatok. Az említett 1,8 millió faj közül alig pár ezerre (kb. 5.000) tehető a prokarióták száma, míg néhány tízezer (kb. 30.000) az egysejtű eukarióták száma. A gombák mintegy 70 ezer fajjal képviseltetik magukat, míg a növények 400 ezer faja ismert. Említett csoportokból jelentős mennyiség felfedezését már nem prognosztizálják, természetesen ez relatív, hisz növényekből legalább 100 ezer vár még leírásra. Az állatcsoportok közül kétségkívül a rovarok képviseltetik magukat a legnagyobb fajszámmal, az ismert fajok közel felét ez a csoport adja, s talán kikövetkeztethető, hogy a legtöbb felfedezésre váró faj az állatvilág képviselői közt van, ott elsősorban a gerinctelenek körében.

Változatos élőhelyek

A biológiai sokféleséget gyakran szokták egy adott terület fajszámával jellemezni, azon terület tekintendő természetvédelmileg értékesebbnek, amelyik több fajnak ad otthont. Megjegyzendő, hogy ezen megközelítés nem feltétlenül állja meg a helyét, azonban kiindulási alapnak megfelelő. A trópusi esőerdők adnak otthont az ismert fajok közel felének, annak ellenére, hogy Földünk összfelszínének csupán alig 7%-át borítja ezen ökoszisztéma. Ebben a megközelítésben tehát az esőerdők tekinthetők a legdiverzebb, legváltozatosabb élőhelyeknek. A trópusi esőerdők tengeri megfelelői a korallzátonyok.

Nagy kihalások

A Földön élő fajok folyamatos változásban vannak, fajok pusztulnak ki, miközben más fajok keletkeznek. Ennek természetesen számtalan oka lehet, az elszigetelődéstől kezdve a környezeti hatások megváltozásán át. A földtörténet során azonban voltak olyan időszakok, amikor a fajok kipusztulása az átlagosnál lényegesen gyorsabb ütemben zajlott, fontos hangsúlyoznunk, hogy ezek a kihalások több millió éven keresztül zajlottak, nem egyik pillanatról a másikra.

Ha sorba vesszük ezeket, az első kb. 500 millió éve lehetett, az ordovíciumban, mikor az akkori állatcsaládok közel fele kihalt. A devonban (345 millió éve) az állatcsoportok 30%-a, a permben (230 millió éve) a fajok 80-95%-a tűnt el végleg. Utóbbi okaként a globális éghajlatváltozást, illetve az intenzív vulkáni tevékenységet említik. A triászban (80 millió éve) és a kréta végén (65 millió éve) az állatcsoportok kb. 30-30%-a pusztult ki, köztük a dinoszauruszok. Itt is számtalan ok merül fel, a meteorbecsapódástól kezdve a hormonzavaron át egészen a klímaváltozásig (számos egyéb elmélet mellett). A jégkorszakban (kb. 20 ezer éve) a nagytestű emlősök és a madarak jelentős része eltűnt.

Újabb kihalási hullám?

Számos kutató vélekedik úgy, hogy napjainkban újabb kihalási hullám vette kezdetét, ezúttal az ember környezetátalakító tevékenysége miatt. Ezek közül kulcsszerepet játszhat a kihalásokban a vadászat megjelenése, a tájidegen fajok behurcolása, az élőhelyek pusztulása, a környezetszennyezés és a feltételezhető klímaváltozás.

További ötletek

Töltsd le a Google Earth szolgáltatást, kattints a Globális tudatosság menüpontra és nézd meg a Veszélyeztetett állatfajok élőhelyét, leírását, videóját. Keresd meg a WWF megőrzési projekteket, szintén leírással és fényképekkel.