Május 7. a Melanoma Világnapja
2013/05/07 08:00
1059 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Hazánkban a lakosság közel egynegyede daganatos betegségben hal meg, mindkét nem esetében a bőrdaganat a 3. helyen áll a daganatos halálozási listán. Előzd meg, ismerd fel!

mikroszkop_520

Kockázati tényezők

A bőrdaganat elsősorban a napsugaraknak kitett bőrfelületeken alakul ki, így könnyen belátható, hogy a közvetlen napfény komoly rákkeltő hatással bír. A világos bőrűek és a sok anyajeggyel rendelkezők kockázati tényezői lényegesen magasabbak, és a bőrfelületek mellett említést érdemelnek az ajkak is, bizony azokon is okozhat az UV-sugárzás rosszindulatú sejtburjánzást. Az UV-sugarak mellett ma már bizonyított, hogy a túlzásba vitt szoláriumozás is rákkeltő lehet, hajlamosít továbbá az idősebb életkor, illetve, ha valakinek a családjában már előfordult már melanoma.

Megelőzés

A megelőzésnek két fontos irányvonala van, az egyik bőrünk óvása az intenzív napsugaraktól, míg a másik a rendszeres ön-, majd orvosi szűrővizsgálat. Kerüljük a napsugarakat 10 és 16 óra között, használjunk megfelelő faktorszámú naptejet és ne feledkezzünk meg ajkaink védelméről sem! Havonta végezzünk önvizsgálatot, különösen az anyajegyben bővelkedők, ha ehhez világos bőrtípus is társul érdemes évente felkeresni bőrgyógyászati szakrendelést.

Már fiatalkorban is érdemes odafigyelni!

Számos daganattípus, így a bőrrák is akár több évtized alatt fejlődik ki. Vizsgálatok azt mutatják, hogy a gyerek- és fiatalkori napégések jelentősen növelhetik a bőrdaganat kialakulásának kockázatát. 3-4-szeri gyerekkori leégés duplájára, 5-nél többszöri napégés akár ötszörösére is növelheti a bőrrák kockázatát. Érdemes tehát odafigyelni csecsemőkortól a kockázati tényezők minimalizálására!

Tünetek

Az elsődleges tünetek az anyajegyeken, illetve azok környékén jelentkezik. Sejtburjánzásra utalhat az anyajegy színének, alakjának megváltozása, ha eltérő színű területek jelennek meg egy adott anyajegyen, továbbá széle heterogénné vállnak. Sokszor fordul elő, hogy növekedésnek indul, nemcsak oldal irányban, hanem a bőrfelületből kiemelkedve is. A vérző pigmentfoltok, a nehezen gyógyuló, fekélyes sebek mind utalhatnak melanomára.

Kezelés

A korai stádiumban észlelt melanoma könnyen gyógyítható, eltávolítására számos lehetőség kínálkozik, leggyakrabban a sebészeti kimetszést alkalmazzák, de égetési és fagyasztási technikák is vannak. Fontos hangsúlyozni, hogy kenőcsök és egyéb házi praktikák NEM alkalmasak a kezelésre, ezekkel csak súlyosbítjuk a helyzetet. A nem kezelt elváltozás egyre mélyebb szövetrétegeket érint, majd ezt követően elindul az áttét (metasztázis) képződés, amelynek során a sejtburjánzást áttevődhet a nyirokszervekre, tüdőkre, májra, csontra, agyra.

Mindig elgondolkodtató, hogy egy ilyen könnyen és jól felismerhető daganattípus miért okozza évről évre ennyi ember értelmetlen halálát.

További érdekes oldalak

Melanoma

Melanoma és fényvédelem video interjú

Ma van a melanoma világnapja