Mák (Papaver somniferum L.)
2003/01/23 08:00
3862 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A legrégebben termesztett kultúrnövényeink közé soroljuk, hiszen magja értékes olajat és fehérjéket tartalmaz, amiért étkezési célra már ősidők óta termesztik. Jelenleg megkülönböztetünk ipari és étkezési célra termesztett fajtákat is. Ez az egyéves növény nagyobb mennyiségben Indiában, Kínában és a Közel-Keleten található.

mak_agroinform Fűrészes levélzettel, karós gyökérzettel rendelkező toktermésű növény, minek magja olajat tartalmaz. A hidegen préselt olajat étolajnak és festékolajnak, míg a melegen préseltet a szappangyártásban hasznosítják. Ha a még éretlen, zöld tokot megkarcoljuk, abból tejnedv szivárog ki, melyet beszárítanak és pogácsa alakúra gyúrva forgalmaznak. Ez az ópiumkalács, amiből régebben a morfint készítették. A kerti mák 50-150 cm magasra is megnő, kékeszöld színű, hamvas növény. Tőlevelei hosszúkás elliptikusak, alsó szárlevelei nyelesek, a felsők szárölelők. Leveleinek alakja változó, többnyire hosszúkás-tojásdad. Szélük karéjos vagy szabálytalanul bemetszett. Virágai a szárak csúcsán, magányosan találhatók. A bimbók bókolók, és csak nyíláskor egyenesednek fel. A szirmok színe fajtánként változó, legtöbbször fehér. A gyakrabban termesztett tavaszi mák virágai az alapi részükön világosabb vagy sötétebb színű folttal díszítettek. Június-júliusban virágzik. Termése többrekeszű, sokmagvú tok, aminek az átmérője fajtától függően általában 2-8 cm. A kerti máknak díszváltozatai is vannak.

Felhasznált részei

Leginkább az érett, mag nélküli toktermés és a nyers ópium.

Hatóanyagai

A mák főalkaloidját, a morfint korábban az ópiumból állították elő, de Kabay János gyógyszerész (1896-1936) 1932-ben kidolgozott és több mint 10 országban szabadalmaztatott eljárásának köszönhetően ma már a mák üres tokjából, ill. a mák szalmájából is előállítható a morfin. Az ópiumot úgy nyerik ki, hogy a mák éretlen tokját késsel bemetszik, majd a 6-8 óra múlva a levegőn megszáradó és besárguló nedvet fakéssel lekaparják, és ópiumkaláccsá gyúrják össze. A kereskedelemben eredettől és feldolgozási helytől függően többféle ópiumot is ismerünk.

Hatásai

Jó görcsoldó, fájdalomcsillapító és köhögéscsillapító hatással rendelkezik.

Alkalmazásai

Tokját a magyar népi orvoslásban elsősorban altató és nyugtatószerként használták, helyenként még ma is, annak ellenére, hogy jól ismerik "mérgező" hatását. Régebben gyakran használt orvosság volt a mákgubó főzet, melyet cukorral vagy tejjel ízesítve nyugtalan, sírós, ijedt gyermekeknek adták. A mákgubóból készült teát bélhurut, kólika és hasmenés ellen is itták. A magyar népi hitvilágban rontáselhárító hatása is van, de magvaihoz bőségvarázsló és termékenységvarázsló hiedelmek is kapcsolódnak. Használták szerelmi jóslások esetén is, és a "halotti ételek" között is megtalálhatjuk a mákos süteményeket.

Ajánlott napi adagok

Elsősorban kivonatait és hatóanyagait használják.

Figyelmeztetések

A máktok háziszerként való használata mindenképpen kerülendő!

Kép forrása: www.agroinform.hu

Vissza