Málna (Rubus idaeus)
2003/01/23 08:00
1847 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A közkedvelt félcserje csemegéje hegyvidékeken, főként a bükkösök erdőirtásain található meg. A nagyobb körzetek közül a Duna-kanyar, Nagymaros, az Ipoly völgye, Győr és Bakony környéke jelentős, de a Nyírségben Vas és Zala megyékben is találhatók új telepítések.

malna1 A medve kedvenc csemegéje a rózsafélék családjába tartozik (Rosaceae). Vad változata nem igényes, sovány talajon is kiválóan megél, sarjakkal szaporodik. A házilag termesztett málna már több fényt, zsírosabb talajt, és némi gondoskodást is igényel. Termése kiváló gyümölcs és konzervipari alapanyag. Levelei tojás alakúak, alsó felük filcszerűen szőrös. Virágzatának színe a tiszta fehértől a halvány rózsaszínig változik. Piros gyümölcsei összetett termések, amelyek érett állapotban a kúp alakú csumáról könnyen leválnak. A virágzási idő május-júniusra (esetleg júliusra) tehető, de érett gyümölcsöket egészen őszig találhatunk. Minél soványabb talajon no, annál aromásabbak lesznek a gyümölcsei.

Felhasznált részei

Fogyasztásra termését, teának levelét szokás leforrázni.

Hatásai

Jó lázcsillapító hatású, vizelethajtó, vitaminokban gazdag növény.

Alkalmazásai

malnavirag Finom gyümölcsei frissen és feldolgozva lekvár, dzsem vagy gyümölcslé formájában kedveltek és ismertek.
Régebben az érett gyümölcsből készült levet szívesen adták lázas gyermekeknek, aztán egyre inkább kiszorította ezt a citrusfélékből készült gyümölcslé. Pedig a málna épp olyan gazdag C-vitaminban, mint a citrusfélék, sőt B-vitamint, A-vitamint, valamint számos ásványi anyagot (kálium, kalcium, vas, magnézium, foszfor-vegyületek) is tartalmaz.

Ajánlott napi adagok

A cserje leveleit mindennapi fogyasztásra is felhasználhatjuk teaként vagy tartósan alkalmazott teakeverékek alkotórészeként. Amikor az orvos a vesebetegnek naponta legalább 2 liter tea fogyasztását javasolja heteken és hónapokon keresztül, akkor nem használhatnak erős hatású teát, hiszen elsősorban a sok folyadék, a húgyutak átmosása a lényeg. Különösen alkalmas erre a célra egy olyan teakeverék, amely felerészben szeder- és málnalevélből, felerészben pedig vizelethajtó gyógynövényekből (például nyírfalevélből, pitypanggyökérből és -hajtásból, zsurlóból és aranyvesszőből) áll. Azok az idős emberek, akiknek sok folyadékra van szükségük, naponta rendszeresen fogyaszthatják a szeder- és málnalevélből készült teát. Ízesítésül kevés borsmentát, citromfüvet, csipkebogyót vagy hibiszkuszvirágot adhatnak hozzá.

Vissza