Már Einsten is tudta... A délutáni szieszta
2002/07/19 08:00
769 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Hogy mikor volt utoljára részem egy kis délutáni sziesztában? Nem is tudom, szervezett keretek között talán az óvodában, mikor jött Teca néni, szúrós szemmel ránk nézett, majd ellentmondást nem tűrve azt tanácsolta, hogy nagyon gyorsan keressük meg a szétnyitható ágyak között a saját jelünkkel ellátottat (esetemben halacska), szépen zárjuk be kis szánkat, szemünket, aztán szunya.

Már Einsten is tudta... A délutáni szieszta

Utólag végiggondolva a dolgot, valószínűleg számukra inkább fontos volt ez a kis pihenés, mint nekünk, de sebaj, a lényeg az, hogy pihiztünk, ügyesen. Azóta maximum nyaraláskor, reggel part, ebéd, majd vissza, és megint csak alvás a strandon. A mediterrán területeken ellenben már szinte a kezdetek óta tudják, hogy a szieszta mennyire egészséges, mennyire jó hatással van az ember közérzetére, teljesítményére. Ezt támasztja alá egy amerikai kutatócsoport által most végzett felmérés is.

A délutáni pihenés, az ebéd utáni alvás felfrissíti az elmét, növeli a kreativitást - szűrték le a tudósok. Egy önkéntesekből álló csoport tagjainak látásérzékelését mérték négyszer egy nap. A csoport egyes tagjai kihagyták a sziesztát, míg mások ebéd után ledőltek pihenni. Kiderült, hogy a délutáni pihenés alatt a délelőtt tanultak leülepednek, az információk elraktározódnak, így a rengeteg adat nem halmozódik fel, hanem egy rövid alvás után jut hely új anyag elsajátítására. Ha nincs pihenés, az agy "eltelítődik", nagyon nehezen fogadja be az új ismereteket. Az eredményeket több alváskutató is megerősítette. Ez azonnal megtette hatását, az okosabb cégek már léptek is: a munka dandárjának fokozása érdekében az Egyesült Államokban és Németországban külön helyet biztosítanak ággyal, kényelmes fotelekkel, párnákkal és lágy zenével a sziesztához, hogy az alkalmazottak felfrissüljenek, és délután is hatékonyan dolgozzanak. Hátha egy kis pihenés után még nagyobb lesz a lelkesedés, a munkakedv, meg minden. (Jellemző, hogy a németek például még a foci vb-t is a munkahelyükön nézhették... A jó munkaerőért bármit! - mondják a cégvezetők arrafelé.)

Visszatérve az előbb említett tudósokra, megfigyelték még azt is, hogy az úgynevezett cianobaktériumok is megállnak ilyenkor pihenni egy kicsit... Ezen élőlények egyébként a kékeszöldtől vörösig terjedő színű, sejtmag nélküli szervezetek, amelyek növényi klorofill-a-t és más színanyagot, nevezetesen fikocianint (kék) és fikoeritrint (vörös) tartalmaznak, és a fotoszintézisben van nagy szerepük. Ha mozognak, sikló mozgásúak. Valószínűleg azért szüntetik be élettevékenységüket, hogy védjék magukat az ultraibolya sugárzástól.

A sugárzás eme fajtájától éppenséggel nekünk is van félnivalónk, emlékeim szerint egy orvos sem javasolja a napon való tartózkodást a dél és úgy három óra közötti időszakban. Ha jobban megnézzük, akkor ez az idősáv éppen egybeesik a délutáni szieszta idejével. Amiből meg az következik, hogy egyenesen kötelezővé kellene tenni. Hmm, nem is rossz ötlet, azt hiszem.