Már megint itt az allergia
2012/05/03 08:00
1695 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Különösen a tavaszi és az őszi időszakban szokás allergiát emlegetni, hiszen ekkor nyílnak azok a pollenek, melyek a tüsszögésért és a kipirosodott, visszkető orrért felelősek.

allergia_520

Az allergia sokféle lehet: létezik étel allergia, tej allergia, bőrallergia, macskaszőr allergia, csalánkiütés, asztma. Egy elmélet szerint kétféle ember létezik: aki már allergiás, és aki majd csak ezután lesz az.

Az allergia egy túlzott válasz az immunrendszertől egy olyan anyagra, amely normál esetben nem kellene, hogy hatással legyen a szervezetre. Azokat az anyagokat, melyekre így reagál szervezetünk allergéneknek nevezzük. Az atka, a háziállatok szőrzete, a pollen és a penész mind válthatnak ki allergiás reakciókat. De allergének lehetnek a vegyszerek, egyes gyógyszerek, élelmiszerek és a nehézfémek is.

Az allergiás reakciók sokban függenek attól, melyik szervben jelentkezik a reakció. A pollenek és az atkák például a levegőben terjednek, így a légutakat, és a szemeket irritálják. Ennek következtében alakul ki a szénanátha, az orrnyálkahártya-gyulladás, melyet virágpor, pollenek és spórák okozhatnak. A szénanátha jellegzetes tünetei az orrdugulás vagy orrfolyás, a szem könnyezése és a szűnni nem akaró tüsszögés.

asztma_200 A tüdőben az allergia már asztmás tüneteket okoz: köhögés, nehezülő légzés, sípoló tüdő kísérik. A gyomorban fájdalmat, puffadást, hasmenést és hányingert okoz. A bőr allergiás reakciója az ekcéma, a bőrpír, és a különböző kiütések. Ezek azonban a könnyebb esetek. Előfordulhat ugyanis, hogy az allergia szétterjed és az egész szervezetre kihat, ami ritkán ugyan,de esetenként halálhoz is vezethet.

Az allergiát ki lehet mutatni allergiavizsgálattal. Ennek két fajtája létezik: a vérvizsgálat és a provokációs teszt. A provokációs teszt során allergén vagy allergén gyanús anyagot juttatnak a szervezetbe azt vizsgálva, hogyan reagál a szervezet. Többnyire a bőrön végzik a tesztelést, hiszen a felszíni reakciókból gyorsabb ítélni és könnyebb kezelni is az így adott válaszreakciókat.

Az allergia kezelhető, főleg az allergének kerülésével. Ez főleg ételek, vagy szőrallergia esetén megoldható, a légúti allergiával szemben azonban már nehezebb küzdeni. Létezik az úgynevezett hiposzenszitivitásos immunterápia, melynek lényege, hogy nagyobb mennyiségű allergént adnak be a páciensnek.  Ennek következtében az immunrendszer alkalmazkodik az adott anyaghoz és megtanulja tolerálni elhagyva a válaszreakciót. Léteznek továbbá antiallergiás gyógyszerek, melyek az immunrendszer válaszreakciójának blokkolásával hatnak. Sokan a fényterápiát tartják a jó megoldásnak.

A holisztikus gyógyászat szerint a szervezetbe bevitt vegyszerek, kémiai anyagok, baktériumok, valamint a környezeti-élettani hatások, például a stressz gyengíti az immunrendszert, ennek tudható be az allergiás reakció. Így az életmódváltozás is sokat javíthat az allergiás reakciókon. Kerüljük a stresszt, együnk egészségesen, és próbáljunk meg minél kevesebb mesterséges anyaggal érintkezni, például tartósítószerekkel, színezékekkel és a vegyszerekkel.

Az allergia felismerése mellett fontos, hogy a beteg tegyen meg mindent a védekezésért. Vezessen naplót tüneteiről, kerülje az allergéneket, figyelje a pollenjelentést. Az allergia nem csak örökletes, hanem megszerezhető betegség is. Magyarországon felső légúti allergiában szenved a lakosság negyede, és minden ötödik ember küzd valamilyen bőrallergiával.