Margitvirág (Chrysanthemum parthenium [L.] Bernh.)
2003/01/23 08:00
3134 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Őszi aranyvirág, búcsi nádra, boglár néven is emlegetik ezt a fészkesvirágzatúak családjába tartozó 80-150 cm magas, kaukázusi, kisázsiai eredetű évelő növényt. A Margitvirág a dombvidékitől egészen az alhavasi övig megtalálható réteken, szántóföldeken, törmelékes helyeken, legelőkön, útszegélyeken.

margitvirag Az üde, tápanyagban dús, bázisokban gazdag, laza, többnyire kissé vályogos talajokon fordul elő leginkább, bár a talaj iránt nem igényes. A növény sűrűn elágazó felső része különböző formájú bokrot képez. A szár alsó részén elhelyezkedő levelei nyelesek, míg a hajtás felsőbb részén találhatók többnyire ülők, az alsók hosszúkás- lándzsásak, durván fűrészes szélűek, hegyes csúcsúak. A fehér sugárvirágokból és sárga csöves virágokból álló fészkes virágzatok átmérője 0,5 - 2,0 cm. A virágzás ideje június - augusztus között történik. Termése legfeljebb 4 mm hosszú kaszattermés. Szaporodása a szél útján és a terméseket elfogyasztó állatok ürülékével történik.

Felhasznált részei

Leginkább a levél és a leveles-virágos hajtás.

Hatásai

Migrént megelőző, migrént kivédő, a vérlemezkék összecsapódását és a gyulladást előidéző anyagok felszabadulását gátló, valamint egyes humán tumorsejtekkel szemben citotoxikus hatású.

Alkalmazásai

Az őszi margitvirágot egyes adatok szerint emésztésjavításra és köhögéscsillapításra használták. Különösen az utóbbi évtizedben mutatkozott nagy érdeklődés iránta, mert az angol népgyógyászati megfigyelésekből kiinduló tudományos vizsgálatok alapján ígéretessé vált az emberek tízmillióit érintő migrén megelőzésében.

A növény levelét a fejfájások megelőzésére rendszerint hosszabb ideig fogyasztják. Naponta 2-3 frissen gyűjtött levelet összerágnak, egy ideig a szájban tartják, majd lenyelik. Az őszi margitvirág tartalmú készítményeket rendszerint hónapokon keresztül fogyasztják, a migrénes rohamok gyakoriságának és a fejfájás erősségének csökkentése, ill. a fájdalmak megszűnése érdekében. Mindezt klinikai vizsgálatok eredményei is alátámasztják.

Ajánlott napi adagok

A készítmények értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a különböző helyekről és populációkból származó egyedek partenolid-tartalma erősen változó, ennek megfelelően változó lehet a készítmények partenolid-tartalma is. Éppen ezért az egyes gyógyszer-engedélyeztetéssel foglalkozó szakhatóságok minimum határértéket szabnak meg a készítményekben felhasznált levelek partenolid-tartalmára vonatkozóan, és javaslatot tesznek a napi adagokra is.

Figyelmeztetések

Mindazok számára, akik a fészkesvirágzatú növények hatóanyagaival szemben érzékenyek, azok számára az őszi margitvirág készítmények fogyasztása nem javasolt. A készítmények tartós fogyasztása során jelentkező mellékhatások lehetnek a szájnyálkahártya-gyulladás, alhasi fájdalmak és emésztési zavarok, valamint kellemetlen íz és bizsergés érzése a szájban. Mivel az őszi margitvirágot a népi gyógyászatban menstruáció elősegítésére is használják, fogyasztását nem ajánlják várandós é s szoptató anyáknak, de 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek sem.

Vissza