Másképp gyilkol
Varga Gábor
2007/12/02 10:24
652 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
25 afrikai országban körülbelül 12 400 gepárd él vadon, többségük Namíbiában, mintegy 2500 egyed. Valószínűleg további 100-200 egyed maradt fenn Iránban. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listája szerint a gepárd afrikai alfaja sebezhető státuszú, az ázsiai alfaja pedig kihalóban van. Ismerkedjünk meg eme pompás ragadozó néhány különleges tulajdonságával.

A világ leggyorsabb szárazföldi emlős állata, a gepárd másképp öli meg zsákmányát, mint a többi macskaféle, amelyek legtöbbje a gerincoszlopot töri el egyetlen halálos harapással. A gepárd inkább a kutyafélékhez hasonlóan a zsákmány torkát ragadja meg, majd megfojtja. Ehhez a gyilkos művelethez legalább hét-nyolc percig össze kell szorítania állait.

Egész teste a gyorsaságát szolgálja. Amint már említettük, lábai hosszúak, háta csaknem karikába görbülhet, ezért ugráshossza igen tekintélyes. Háta görbítésével hátsó lábait messze előrenyújtja, majd hátát kinyújtva testét előrelendíti, azaz futása lényegében ugrások sorozatából áll. Óriási sebességét azonban nem tudja sokáig fenntartani. Ehhez hatalmas mennyiségű energiára lenne szüksége, amelyhez rengeteg oxigén kellene felvennie, minthogy erre azonban nem képes, nagyjából 500 méter után muszáj pihennie, különben végzetessé válhat számára a zsákmány hajszája. Ha sikerrel jár vadászata, az evés előtt néhány perc szünetet tart, hogy kifújja magát. Ráadásul az áldozat megölése szintén sok energiát vesz igénybe. A gepárd másképp öli meg zsákmányát, mint a többi macskaféle, amelyek legtöbbje a gerincoszlopot töri el egyetlen halálos harapással. A gepárd inkább a kutyafélékhez hasonlóan a zsákmány torkát ragadja meg, majd megfojtja. Ehhez a gyilkos művelethez legalább hét-nyolc percig össze kell szorítania állait.

A kutyához nem csak az ölési módszerük hasonlít. Kúszása a farkaséra emlékeztet, gyorsulása az agárt juttatja eszünkbe, járása sem a macskafélékre jellemző, ebben is inkább a kutyákra hasonlít. Sokan úgy tartják, hogy átmenetet képeznek a macska- és a kutyafélék között. Abban a macskákra hasonlít, hogy tud dorombolni, és ha feldühítik, hasonló módon fújtat. Az ember társaságát is hasonló módon tűri, könnyen idomítható.