Medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi)
2003/01/23 08:00
2811 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A hangafélék családjába tartozó medvebogyó, fanyal néven is ismeretes kedvelt gyógynövényt csak a 18. század közepén fedezték fel az orvosok. Az indiánok kinikinik néven is ismerik. Gyógyító szerként csak a 19. század elején vezették be, ma pedig már minden érvényes gyógyszerkönyvben találkozhatunk vele.

medveszolo De nem csak a könyvekben, hanem az alhavasi tájakon, réteken, ritkás erdőkben, sziklás helyeken is jellegzetes, örökzöld törpecserje. Itthon nem fordul elő, még csak nem is tenyészik. Ágai csupaszok, elfekvőek, mik egy gyökérből nőnek ki. Előszeretettel növekszik sziklákon, miket elfekvő szárai teljesen be tudnak hálózni. Leveleinek alakja tojásdad, széle ép, erezete hálózatos, alig látszik. Virága április-május környékén nyílik, színe fehér vagy pirosló, alakja korsó, mi rövid fürtben áll össze. A termés színe vöröses, csonthéjas bogyó, ami 6-7 magot foglal magába.

A medveszőlő nagyon hasonlít az ugyancsak örökzöld törpecserjére, a vörös áfonyára, ezért gyakran össze is tévesztik őket. A vörös áfonyával ellentétben a medveszőlő levelének alsó felszíne nem barnán pettyezett.

Felhasznált részei

A növény levélzetét használják.

Hatásai

A tudomány a medveszőlőteát kiegészítő terápiaként ajánlja a hólyag- és vesebetegségekben, rövid ideig tartó alkalmazásra, mert az akut vese- és hólyaghurut a medveszőlőlevél teájával kezelve hamar elmúlik. A levél hatásos gyulladásellenes szer a vese, a hólyag és a húgyutak területén.

Alkalmazásai

A levelekből és leveles hajtásokból készült főzet ismert vizelethajtó, fertőtlenítő szer, amit húgyúti fertőzések, hólyagbántalmak és vizelési panaszok esetén fogyasztanak. Az indián nők a havi- vérzéssel járó panaszaik enyhítésére is fogyasztják. A levelekből készült főzettel szájban lévő sebeket és sorvadt fogínyt öblögetnek, vagy pedig fertőzött szemet és sebeket mosnak. A levelekből készült erős főzetet csonttörésekkor keletkezett sebek lemosására és fertőtlenítésére is használják.
A modern fitoterápiában baktériumok okozta húgyúti fertőzések, krónikus hólyaghurut, menstruációt megelőző panaszok, valamint hasmenés kezelésére javasolják.

Ajánlott napi adag

5-10 gramm levélből készült forrázat.

Figyelmeztetés

Javasolt az étrendből hiányzó vitaminok és mikroelemek pótlására. Erősíti az érfalakat, az gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatású. Fontos tudnivaló, hogy a medveszőlő elősegíti a méh összehúzódását is, ezért várandós anyáknak nem ajánlott a fogyasztása, szintén nem a szoptatás idején, s a magas cserzőanyag-tartalom miatt 2 éves kor alatt szintén nem javasolják használatát.

Vissza