Megbirkózni az aknéval...
2002/07/09 08:00
938 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az akné a serdülőkor egyik rémálma. Legsűrűbben fiúknál fordul elő, de sajnos lányoknál is jelentkezik. Kialakulásának hajlama általában öröklődik (már megint a szülők...), és a tinédzserkorban kezdődik, de évekig fennálhat, akár 30-40 éves korig is eltarthat. Hmm, rossz hírek...

.. .. Tünetei a bőr külső elváltozásaiban jelentkeznek: vörösség a gyulladás helyén, csomók, papulák,bőr hegesedése, komedók (mitesszerek), lehet nyitott vagy zárt.

Az akné egyik oka a bőr faggyúmirigyeit serkentő hormonális változás. A különböző stresszhelyzetek, gyógyszerek használata (kortizon, tesztoszteron, ösztrogén), szélsőséges időjárási viszonyok, zsíros krémek használata, bizonyos daganatok is elősegíthetik és súlyosbíthatják az aknét. Lányoknál a menstruációs ciklus előtt pár nappal általában nagyobb számban jelennek meg elváltozások, pattanások a bőrön. A terhesség, a fogamzásgátló tabletták szedésének elkezdése illetve abbahagyása szintén rizikófaktornak számít az akné kialakulásában.

De a környezetből származó káros anyagok, illetve a városi levegő sem kedvez az aknénak. Aki hajlamosabb, annak mindenképpen ügyelnie kell az öltözködésre is, mert bizonyos anyagok is okozhatnak aknét. Az akné leginkább az arcon, karon, vállon, háton, dekoltázson fordul elő (hol máshol, ugye, csakis ott, ahol a legjobban látszik, hogy még csak el se lehessen takarni...) Akné akkor alakul ki, mikor a bőr szőrtüszőiben a faggyúmirigyek eltömődnek, mert a kiválasztás gyorsabb annál, mint ahogyan a faggyú és a hámsejtek el tudják hagyni a tüszőt. Az így létrejövő dugó a tüsző kidudorodását eredményezi. Amennyiben ez a tüsző falát megrepeszti, a baktériumok bekerülnek a bőrbe, felületénpedig pattanásokat, mitesszereket, gyulladásos területeket hoznak létre. Amennyiben ezek a bőr mélyebb rétegeiben helyezkednek el, ciszták is kialakulhatnak belőlük. Ez utóbbiak nem fájdalmas elváltozások, nem kíséri őket gyulladás.

Ezért az akné súlyosbodásánál mindenképpen szükséges orvosi segítség, orvos által javasolt terápia.

Megfelelő kezeléssel, ami általában különböző krémeket, súlyosabb esetben gyógyszereket vagy egyéb kozmetikai eljárásokat jelentenek, elkerülhetőek az akné következményei. Ezek lehetnek láthatóan külsőleg megnyilvánuló és pszichés elváltozások is. A cisztát már néhány szóban említettük, de lehetnek maradandó hegek az arcon, illetve a test egyéb területein, bőrtályog és keloidok, pigment elváltozások.

A serdülőkor egyébként is ismert nehéz időszaka a fiataloknak és a szülőknek egyaránt. Rengeteg dolog, körülmény változik az ember életében és a testében is, melyekkel megbirkózni alapjaiban is nagyon nehéz. Kinek hiányzik ekkor még a pattanásos arcbőr is? És ha már lúd, akkor legyen kövér alapon ezt még nehezítheti az esetlegesen kialakult pszichológiai károsodás az önértékelésben, önbizalomban, melyeket a külső jegyekben történő változások, torzulások alakítanak ki. Szóval, egyszerűen hihetetlen, hogy micsoda terheket ró az emberre a fiatalság és egyszerűen az élet... De a lényeg az, hogy egy kis odafigyeléssel, tervezéssel bizonyos dolgok megelőzhetőek, ami sokat segíthet hányattatott életünkben...