Megfizetjük az árát!
2012/05/01 08:00
2187 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A magyar lakosság átlagéletkora az egyik legalacsonyabb Európában. A tüdőrák okozta halálozást illetően az első helyen áll hazánk, ahol évente egy egész városnyi ember hal meg a dohányzás következtében. Közügy és össztársadalmi érdek  a leszokást elősegítő programok, lehetőségek támogatása. Egy világnap amikor kevés okunk van az ünneplésre!

nedohanyzok_520

A Nemdohányzók Világnapját (Non-Smoking Day) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1987-ben hozta létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás okozta ártalmakra és a nemdohányzó életmód előnyeire. A világszerte május 31-én tartott nap lehetőség minden szenvedélybeteg számára, hogy megértse az élet valódi értékét, egy szenvedély elhagyásának fontoságát.

Egy egészségügyi szervezetek által végzett kutatás kimutatta, hogy a fiatalok többnyire kíváncsiságból próbálják ki a cigarettát, de kulturális és társadalmi környezetük mintakövetése is igen erősen befolyásoló tényező.

Nem magánügy

A tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, míg az összes rákhalálozások 30-35 százalékáért maga a dohányzás a felelelős. Hazánkban évi 25 ezer ember halálát okozza a dohányzás és a passzív dohányzás.  Magyarország felnőtt lakosságának 36 százaléka rendszeres dohányzik. Vészjósló adat, hogy egyre több fiatal körében diagnosztizálnak olyan tüdőbetegségeket, amelyek korábban csak az idős korosztályt érintették.

Folyamatosan nő a női tüdőrákosok száma és a szájüregi daganatok előfodulása is egyre gyakoribb. Az egészségkárosodás legvédtelenebb elszenvedői azok a kiskorú gyerekek, akik passzívan érintettek szüleik szenvedélybetegsége miatt. Bizonyított, hogy a passzív károsodás következtében nőhet hajlandóságuk a tüdőbetegségek és a későbbi asztma kialakulására.

A nem létező light

Figyelmreméltó adat az is, hogy egy füstös szórakozóhelyen eltöltött két óra négy cigaretta elszívásával egyenlő mértékben terheli a szervezetet. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Felügyelet (FTC) állítása szerint a dohánygyártók már harminc éve tisztában vannak azzal, hogy a light termékek egyáltalán nem jelentenek nagyobb biztonságot a fogyasztók számára, hisz nagyságrendileg ugyanannyi káros anyaggal terhelik a szervezetet, mint a hagyományos cigaretták.

Gyors javulás, megoldások

A legtöbb ember már csak a visszafordíthatatlan elváltozások idején fordul orvoshoz, akkor mikor már túl késő. A dohányzás elhagyása nagyon rövid időn belül, már hetek múltán is növeli a várható élettartamot, csökkenti a szívbetegségek, ezen belül is a szívizom infarktus kockázatának az esélyét. A légzőszervi tünetek pozitív változása egy hónapon belül karakteres változáson megy keresztül.

Nemzetközi adatok igazolják, hogy a zártéri dohányzás tilalma már egy éven belül 10-17 százalékkal csökkentette a szívinfarktus következtében kórházba került betegek számát. Egy amerikai kisvárosban hat hónapig tartó teljes dohányzási tilalmat rendeltek el, minek következtében csaknem a felére csökkent a szívrohamok előfordulásának a száma.

A dohánytermékek árának megemelése közvetlenül járul hozzá a fogyasztási szint csökkenéséhez és az ebből befolyó többletbevétel fedezi a lakosság leszokását ösztökélő programok- és az ebből kialakult egészségügyi gondok forrásigényét is.  Az európai irányt követően hazánkban is egyre szigorodnak a dohányzás lehetőségét csökkentő intézkedések, aminek érdekében egyre több hely kerül tiltólistára.

A zéró felé

Az éttermek és szórakozóhelyek nagy részén már elkülönített dohányzóhelyiségek vannak, de egyre hangosabbak a zéró tolerancia elvét képviselők is, akik szerint csak a vendéglátóhelyeket övező öt méteren túl lehessen e-szenvedélynek hódolni.

Következő lépésként meg szeretnék tiltani az egészségügyi szempontból legkockázatosabb közösségi helyeken való dohányzást is. Ezek közé tartoznak a tömegközlekedési eszközök megállóhelyei, közoktatási intézmények, valamint a bölcsödék, óvodák, iskolák és az egészségügyi intézmények területei is.

Mit gondolsz a cigarettázásról? Válaszodat írd meg kommentbe!