Áttörés az asztma kezelésében
2012/07/24 08:00
1241 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2012-ben, egy kongresszuson mutatta be az Amerikai Mellkas Társaság (American Thoracic Society) azt a készítményt, mely bizonyítottan javítja a serdülőkori asztmás megbetegedésben szenvedők állapotát. A hörgőtágító készítmény a hagyományos kezeléssel együtt használva nagyon eredményesnek bizonyult. Jelenleg is zajlik egy program, mely azt vizsgálja, mennyire hatásos ez a készítmény gyermekek és felnőttek körében. Közel 4000 beteget vizsgálnak meg a kísérlet helyen, összesen 150 vizsgálóhelyen.

Az már biztos, hogy a készítmény a serdülőkorban lévő betegek esetében javulást eredményez. Ehhez olyan 12 és 17 év közötti fiatalkoat vizsgáltak, akik középsúlyos állapotú, állandó tünetekkel rendelkező betegek. A megvizsgált 105 páciens esetében azt tapasztalták, hogy javult a légzésfunkció.

Dr. Christian Vogelberg, a Drezdi Egyetem Gyermekklinikájának orvosa elmondta: "Az asztma kezelésében elért számottevő haladás és a rendelkezésre álló terápiás lehetőségek széles skálája ellenére a betegek egy jelentős része továbbra is tünetes. Ezek az új eredmények bíztatóak, mert azt mutatják, hogy a speciális készülék segítségével alkalmazott hörgőtágító gyógyszeres kezelés kedvezően befolyásolhatja a légzésfunkciót olyan betegek körében, akik hagyományos fenntartó kezelésben már részesültek."

A készítmény egyébként egy új tipusú, hajtógázmentes inhalátorban került a boltok polcaira. Ez egy egyedülálló gyógyszerbejutattási módszer, a lassan mozogva ugyanis tartós ködöt biztosít, melyet könnyű belélegezni, így nagyon egyszerűen,megeröltetés nélkül használható. Ráadásul csökkenti a szájban és a torokban a lerakódó hatóanyag mértékét, míg a tűdőbben egységesebb gyógyszereloszlást biztosít.

Az asztma nem ritka betegség, mintegy 3000 millió asztmás beteget tartanak számon a világon. Sajnos emelett nagyjából 250 ezer esetben vezet halálhoz ez a makacs betegség. A szám ráadásul nem stagnál, hanem évről évre növekszik. Egyes előrejelzések szerint 2025-re akár 450 millióig emelkedhet az asztmában érintettek száma. Magyarországon körülbelül 250 ezer asztmás beteget tartanak számon, ám ezzel együtt sokkal magasabb lehet az érintettek száma, hiszen sokan nem fordulnak orvoshoz. Az asztma egy krónikus betegség, mely a légutak gyulladásához és a tüdő hörgőinek beszüküléséhez vezet.

Az asztmát több minden is kiválthatja, például fertőzések, virágpor vagy füst. Ha beteg érintkezik a kiváltó ingerrel, a légutak begyulladhatnak, a nyálkahártya megduzzadhat, bezsűkülhet, esetleg nagy mennyiségű váladék termeődhet. Ennek következtében légszomj, makacs köhögés, zihálás, feszítő mellkasi fájdalom jelentkezhet. A betegség sajnos nem gyógyítható, ám hatékony kezelés mellett az asztmás betegek is teljese életet élhetnek.