Megüt a guta!
2002/08/01 08:00
684 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A napokban visszatért a meleg és a nyár hazánkba, így most már biztos, hogy a forróságnak, hőségnek nincs vége. A meleg napok egyik veszélye a hőguta kialakulása. Cikkünkből kiderül, mire érdemes odafigyelni a nagy melegben sütkérezőknek, kirándulóknak.

A hőfelvétel a környezetből több úton történhet. A külső hőmérsékleti hatás mellett még az izomzat munkája, és egyéb okok miatt is nőhet a szervezet hőtermelése. A szervezet maghőmérsékletének 1 oC-kal történő emelkedése 15%-kal növeli az energiaforgalmat, ami a hőmérséklet további növekedését idézi elő, s így egy ördögi kör alakul ki. A hőguta jellemző tünetei:

  • 40,5 oC-ot meghaladó testhőmérséklet
  • különböző mértékű tudatzavar, ami kómához is vezethet
  • száraz bőrfelszín

A hőguta két típusa:

A klasszikus hőguta általában idős, beteg vagy edzetlen embereket érint, és oka a kánikula.

Az extrém mértékű fizikai megterhelés is okozhat hőgutát. Ez általában olyan fiatal, edzett embereket veszélyeztet, akik hosszú időn át végeznek fizikai munkát: nagyon meleg környezetben, pl. sivatagban gyakorlatozó katonák,

sportolók vagy kohókban, bányákban, kemencék mellett dolgozók.

ényezők hajlamosítanak a hőguta kialakulására. Azok az idős emberek, illetve azok a betegek, akik szív- és érrendszeri betegségben, cukorbetegségben, alkoholizmusban, szenvednek, illetve, akik vízhajtót szednek, rosszul tápláltak vagy csökkent mértékű verejtékezésre képesek csak, fokozottan ki vannak téve a hőguta veszélyének. Egészséges egyének esetén a só- és vízhiány, az elhízás vagy a soványság, az edzettlenség hajlamosíthat a kialakulásra.

A testhőmérséklet növekedése fokozott légzést okoz, ami a szervezet pH viszonyait is megváltoztatja. Ez hányást okoz, ami az izzadás mellett, a kiszáradást és a káliumszint csökkenését idézi elő. Mindez pedig keringési rendellenességek kialakulását okozhatja. A kóros folyamatok további lezajlásának hatására a szervezetben szövetpusztulás lép fel.

A hőgutát kísérő jelek bizonytalansága megnehezítheti felismerését, de az állapot orvosi kezelést igényel. A jelenlegi ismeretek azt mutatják, hogy a hőgutát túlélő egyén később rosszabul bírja a meleget. Ennek okát még nem ismeri az orvostudomány.