Menekülőút Ausztráliában
Varga Gábor
2007/12/02 10:37
664 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ausztrália egy 2800 km-es sávot alakít ki keleti tengerpartján, hogy megkönnyítse egyes állatfajoknak a klímaváltozás által kikényszerített vándorlását. Az ausztrál kormány konkrét intézkedésre szánta el magát, miután a kutatók 50-100 éven belül három fokos felmelegedést jeleznek előre.

A biológiai folyosó nem új ötlet. Ökológusok és biológusok sok évtized óta hívják fel a figyelmet a migráció segítésére. A 90-es évek végén az Egyesült államokban kezdték el építeni a Yellowstone parkot a kanadai Yukon állammal összekötő folyosót. Máshol azonban inkább a természetvédelmi parkokat részesítik előnyben a biológiai élőhelyek konzerválására, de a kutatók szerint ezek már nem biztosítják egyes fajok fennmaradását, ugyanis 1 fokos hőmérséklet-emelkedés miatt is 100 km-rel északabbra költöznek egyes állatok.

Az ötödik kontinens egyike azoknak a zónáknak, ahol leginkább érvényesül a klímaváltozás. A felmelegedés nagymértékben megváltoztatja az állatok életfeltételeit: madaraknak, hüllőknek, emlősöknek kell máshová költözniük, ha élni akarnak. A költözés megkönnyítésére jön létre a Victoria állambeli Alpok és Queensland között a tengerparttal párhuzamosan a biológiai folyosó, ahonnan kizárják a nagy utakat, a vasúti forgalmat, a sípályákat, a földművelést, az ipart. A létező infrastruktúrákat és a jövőbelieket úgy alakítják, illetve tervezik meg, hogy azok ne változtassák meg a természetet. Ez lesz az első nagy válasz a klímaváltozás következményeire Óceániában - írta az El País című spanyol napilap nyomán a greenfo.hu.

A konkrét intézkedések keretében a Bush Heritage non-profitszervezet a kormány anyagi támogatásával és magánalapítványok segítségével vásárol fel földeket az érintett területeken. A legnagyobb feladatnak a földbirtokosok meggyőzése lesz, akik nyilván ragaszkodnak földjeikhez. Végső esetben meg lehet velük egyezni olyan normák betartásában is, amelyek tiszteletben tartják és nem akadályozzák a folyosó céljának megvalósulását - mondta a szervezet vezetője. Nyugat-Európában is léteznek kisebb biológiai folyosók, de itt sokkal problematikusabb a megvalósításuk, mivel szinte nincs is emberi behatástól mentes terület.