Menta (Mentha piperita)
2003/01/23 08:00
3819 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az ajakosvirágúak családjába tartozó növénynek több mint harminc változata ismert. Közülük is a borsos menta (peppermint) és a fodormenta (spearmint) a leggyakrabban használtak a nyugati konyhákban.

menta A két növény közül a borsos menta a csípősebb. Levelei világoszöldek, hajtásuk bíborszínű és csípős ízű. A fodormenta levelei szürkések vagy teljesen zöldek és az ízük is lágyabb. Népi megnevezésben a borsmenta, kámforos menta, hidegmenta jelző is gyakori.

A menta nagyon a vietnámi és a közel-keleti konyhákban is nagy népszerűségnek örvend. Szívesen alkalmazzák szószok készítése során, mert szinte minden ételt ínycsiklandózóvá varázsol.

A többi menta közül 10 tartozik az alapfajok közé és 4 állandósult hibrid található Európában, melyek nagy része nálunk is előfordul. A borsmenta keletkezéséről jelenleg azt tudhatjuk, hogy spontán létrejött, többszörös fajhibrid.

Keletkezésének központjáról megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a Távol-Keleten, mások szerint viszont Angliában alakult ki, feljegyzés először 1696-ban maradt fenn róla. A növény vadon nem fordul elő, életképes magot nem termel, csak vegetatív úton szaporítható. Ez a talajban fejlődött tarackkal történik. Létezik fekete vagy vörös menta, valamint fehér vagy zöld menta is.

Itthoni termesztése 1930-tól létezik. A népszerű növényt Európa, Ázsia és Amerika számos országában hatalmas területeken termesztik, illóolaját ipari méretekben állítják elő. Részben rágógumi gyártásban, részben a kozmetika-, és az élelmiszeriparban, valamint a gyógyszerészetben alkalmazzák.

Felhasznált részei

Leggyakrabban a menta levelét és illóolaját hasznosítják.

Hatásai

Jó epehajtó, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és szélhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, de helyi érzéstelenítőnek is remekül használható.

Alkalmazásai

Az itthoni és erdélyi népi gyógyászatban gyomor-, máj- és bélbántalmak esetén használják, valamint hányás és hasmenés megszüntetésére is. E célra leggyakrabban a levelekből és a zsenge hajtásokból készített gyógyteát fogyasztják. De jónak tartják gyomor- és bélgörcs oldására, valamint a vér tisztítására is. A moldvai csángók körében főként köhögés, hurut és torokfájás elleni szerként ismeretes.

Jól bevált teakeveréknek (epehajtó, gyomor, emésztésjavító, nyugtató, köptető, szélhajtó, hashajtó), a levelekből készült teát leggyakrabban hányinger csillapítására, valamint a máj és az epeutak bántalmainak kezelésére javasolják. Az illóolajból a mentaoldatot, mentaszirupot, borsmentavizet készítenek.

Figyelmeztetés

Kisgyerekeknek (3-5 éves korig) a mentoltartalmú orrcseppek és orrkenőcsök, valamint az illóolajos inhalálás nem javasoltak, mivel a mentol hirtelen szívmegállást, légzésbénulást idézhet elő. Az illóolajat epeutak elzáródása és súlyos májbántalmak esetén sem tanácsos alkalmazni.

Vissza