Méregtelenítő alvás
2013/11/20 08:00
1989 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az alvás nélkülözhetetlen szerepéről számtalan megközelítésben írtak már, most egy teljesen új funkcióját mutatjuk be.

alvas_600

Új dimenzió az alvásban

Nemcsak az embernek, hanem valamennyi élőlénynek nélkülözhetetlen a nyugalmi állapot. Alvás közben életjelenségeink lelassulnak, az egyes szervek működése normalizálódig, szervezetünk regenerálódik és energiával töltődik fel. Az alvás megvonása már rövidtávon is súlyos következményekkel jár, csökken a figyelem, pontatlanabb a munkavégzés és jelentős terhelést ró idegrendszerünkre.

Az alvás jótékony hatásának egy teljesen új dimenzióját tárták fel a kutatók. Egereknél figyelték meg, hogy az alvás során az agyterületek jelentős mennyiségű méreganyagtól szabadulnak meg.  Szervezetünkben többek közt a nyirokerek felelősek azért, hogy a sejtek közötti térben felhalmozódó anyagokat (bomlástermékek, sejttörmelékek, méreganyagok) elszállítsa. Az agyban sokáig nem találták ezeket az ereket, mint később kiderült ennek elsődleges oka az volt, hogy megnyitott koponya esetén ezen apró csövekben lecsökken a folyadék nyomása, így gyakorlatilag láthatatlanná vállnak.

Alváskor felgyorsul

A New York-i egyetem kutatói egerek agyába fecskendeztek olyan kontraszt anyagokat, amely valamely képalkotó eljárással könnyen nyomon követhető volt. A könnyen megfigyelhető kontrasztanyag közé tartoznak bizonyos fluoreszkáló, illetve radioaktív agyagok. Ezek segítségével sikerült feltérképezni az agy nyirokerekhez hasonló rendszerét, amelyet glymphatic rendszernek nevezünk. Az elnevezés gyakorlatilag két kifejezésből tevődik össze, részben az idegszövetek felépítésében támasztó szerepet játszó gliasejtek, részben a nyirokrendszer latin nevének összevonásából.

A kutatócsoport a későbbiekben azt vizsgálta, hogyan változik a glymphatic rendszer folyadékáramlása aktív és nyugalmi szakaszban. Azt tapasztalták, hogy alvó állapotban az áramlás lényegesen felgyorsul. Sőt! Aktív, ébrenléti állapotban olyannyira lecsökken, hogy majdnem teljesen leáll az áramlás. A jelenség hátterében mint kiderült, az áll, hogy az említett gliasejtek térfogata aktív állapotban megnő, míg nyugalmi periódusban csökken. Amikor a gliasejtek térfogata csökken, az áramlás szabaddá válik.

Az agy méregtelenít

Az újabb megfigyelések azt bizonyították, hogy az agy folyadék rendszere kulcsszerepet tölt be az itt felhalmozódott méreganyagok eltávolításában. Régebb óta ismert, hogy bizonyos, idegrendszeri degeneratív betegségek összefüggésbe hozhatók a felhalmozódó toxinokkal. Többek közt ilyen az Alzheimer-kór is. Ezen betegségek egyik lehetséges oka, hogy a glymphatic rendszer valamilyen károsodást szenved, a gliasejtek térfogatcsökkenése nem lesz kifejezett nyugalmi állapotban, így a méreganyagok felhalmozódnak. Az is egyértelmű, hogy az alváshiány szintén növeli a toxinok felszaporodását, így közvetve vagy közvetlenül az ezek által kiváltott degeneratív betegségek kialakulását is segíti. Nem csoda, hogy a további kutatások arra irányulnak, hogyan lehet a rendszer működését kezelésekkel befolyásolni.

Marsi Zoltán cikke