Mi a placebo?
2002/05/17 08:00
1545 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A placebo olyan gyógyszerforma (pl.tabletta, injekció stb.), ami nem tartalmaz semmilyen hatóanyagot. Ezzel a készítménnyel főként a betegek közérzetét lehet javítani úgy, hogy elhitetjük velük a pirula jótékony hatását. Tulajdonképpen ez a pszichoterápia egyik formája.

Néhányan bizonyos körülmények esetén nagyon jól reagálnak placebo kezelésre. A kezeléskor a betegek természetesen nem tudják, hogy hatóanyag nélküli készítményt kapnak. Ezekkel a készítményekkel főleg a beteg közérzetét, szubjektív állapotát lehet befolyásolni. Ilyenkor jelentkezhetnek a beteg által ismert vagy csak kitalált mellékhatások is. Ezekkel a szerekkel elsősorban a központi idegrendszerre ható szerek hatását lehet előidézni. (pl.nyugtatók)

Végeztek a placebo jótékony hatására irányuló klinikai kísérleteket is. Az egyikben a krónikus fájdalommal kűzdő betegeknek morfint adtak. A morfin a betegek mintegy 60%-ában csillapította a fájdalmat. Ugyanezen betegek kb. 40%-ánál a beadott placebo injekció hatásosnak bizonyult. Kiderült, hogy ez a hatás fennállhat az akaratunktól független vegetatív működéseket befolyásoló kezelés során is. A gyomornedv sósavtartalmát vizsgálták, és kiderült, hogy az megváltozik a kezelés hatására: attól függően, hogy melyik orvos adta a gyógyszert, nőtt vagy csökkent.
Ezek az eredmények is mutatják, hogy milyen fontos, hogy higgyünk a gyógyulásban. Bár elég sok gyógyszer áll rendelkezésünkre, és az orvostudomány tudományos tényekre támaszkodik, vagy bizonyos esetekben megpróbál támaszkodni, még napjainkban is nagy jelentőséget tulajdonítanak a kezelésben a placebo hatásának. Az orvosi technológia fejlődése, a fertőző betegségek elleni küzdelem, a higiéniás állapotok javulása, a háborúk számának csökkenése következtében az átlagéletkor megnőtt, és előtérbe kerültek az új, krónikus, az öregedésből következő betegségek. Ezen betegségek gyógyítása még nem túl sikeres, és sok közülük fájdalommal jár. Ezekben az esetekben még a mai orvosok is kihasználják a szubjektív hatást, mert sokszor gyógyszerekkel csak lassítani tudják ezen betegségek lefolyását.

Ezzel a hatással új szerek esetén is számolni kell, ezért új gyógyszerek kipróbálása során végeznek egy olyan vizsgálatot, amivel ezt a hatást kiküszöbölik. Ez úgy történik, hogy a beteg nincs tisztában azzal, hogy ő most gyógyszert kap vagy placebot. Van olyan eset is, mikor a vizsgálatatot felügyelő orvos és személyzet sem tudja, melyiket ki kapja. Ezt csak az tudja, aki a folyamatot értékelni fogja.