Mi az a tejallergia?
Lénárt Ágnes
2002/11/27 08:00
2307 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Azt mondják, a tej élet, erő, egészség. Te milyen tejből készült italt vagy ételt választanál legszívesebben? Talán a tejet csak úgy, magában? Vagy a kakaót, esetleg egy jó kis turmixitalt? De említhetném a tejbegrízt és a tejberizst is. Nos?

Nagyon sok gyerek és felnőtt kedveli a tejtermékeket és a tejből készült ételeket, ráadásul szükségünk is van rá, hiszen rengeteg kalciumot tartalmaz, mely elengedhetetlenül fontos a csontok számára, hiszen erősíti őket. Igen ám, de nem mindenki ehet vagy ihat tejes ételeket és italokat. Vajon miért? Hallottál már a tejallergiáról?

Csecsemőként, főleg az első hat hónapban még nem megfelelő a gyerekek ellenálló képessége, ezáltal nem biztos, hogy képesek megbirkózni az idegen fehérjékkel. Ennek néhány esetben az lehet a következménye, hogy allergiás tünetek alakulnak ki a náluk. Mégis mik ezek a tünetek?A pontos megnevezés: tehéntej-allergia. Nagyon változatos tünetei vannak ennek a furcsa "betegségnek".

Egyrészt meg kell említenünk az úgynevezett korai tüneteket, melyek a tej elfogyasztása után azonnal vagy néhány órán belül jelentkeznek. Ezek bizony rendkívül súlyosak és még a kicsi életét is veszélyeztethetik. Hányással, hasmenéssel, bőrkiütéssel járnak, valamint olyan gégevizenyő alakul ki, amely fulladást okozhat. A másik változata késői tünetek néven ismert. Ez a tej elfogyasztása után sokkal később, napokkal vagy hetekkel jelentkezik. A gyermeknek gyakran fáj a hasa, nyugtalanok, fáradékonyak és rajtuk is megjelenhetnek a bőrkiütések.

Úgy tudjuk eldönteni, hogy az említett tünetek valóban a tej miatt jelentkezhettek-e, hogy ha megvonjuk a kisgyerek étrendjéből a tejet, akkor a tünetek is megszűnnek. Hogyan tudjuk ezeket a gondokat megszüntetni vagy akár megelőzni? A pici babáknál a legszerencsésebb, ha minél tovább anyatejet kapnak. Ha pedig már jelentkeztek a tejallergiával járó tünetek, bizony kezelnünk kell azokat. A tej helyett speciális gyógytápszereket kell adnunk, de jó az is, ha van hús a gyermek étrendjében. Ez esetben legjobb a szárnyas, a disznó- és borjúhús nem igazán ajánlott.

Egyébként szerencsére a gyerekek 90 %-a úgy három éves korára kinövi ezt a betegséget, csak kevés esetben húzódik tovább az allergia. Ja, és az is tévedés, hogy csak a tehéntej okozhat tejallergiát, hiszen a kecske- és juhtej éppúgy tartalmazza azokat az alkotóelemeket, melyeket a tehéntej is, s amelyek miatt az allergia kialakul.

Én azért azt, mondom, nézzük a dolognak a jobbik oldalát, azt az esetet, amikor a gyerekek kinövik a tehéntej-allergiát. Ha neked volt részed ebben a betegségben, de kinőtted, vagy ha soha nem találkoztál ilyennel, akkor is azt kívánom, fogyaszd egészséggel és jóízűen a finomabbnál finomabb tejből készült nyalánkságokat!