Mi folyik itt? - a pi-víz
Főző Attila László
2002/12/15 08:00
18534 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A vízzel sok baj van. Van szennyezett, kemény és lágy víz. Nem is kíméljük: kőolajat engedünk bele, szén-dioxiddal dúsítjuk, megterheljük hulladékainkkal. Az utóbbi években sokszor hallottunk arról, hogy a pi-víz csodákra képes. Nézzük, hogyan akarnak minket becsapni!

Csodavizek

pi-víz gyártó berendezés

Az ország különböző pontjain, bio-boltokban és másutt kapható az ún. pi-víz, melyet egyenesen az "élet vizének" neveznek. Erről az itókáról valóságos csodákat zengnek a prospektusok, a forgalmazó vállalkozók és különböző kiadványok.
Az ígéretek szerint a betegségek gyógyításában éppúgy kitűnő hatású ez a folyadék, mint a sportteljesítmény növelésében, a mezőgazdaságban vagy az üzemanyag-fogyasztás csökkentésében.

A különböző kiadványokban és weboldalakon meglehetősen homályosan fogalmaznak a pi-vízzel kapcsolatban. A pi-víz szülőhazája Japán (1985), kitalálói szerint a benne levő Fe2+- és Fe3+-ionok igen kis mennyisége (10-12 mol/dm3 nagyságrend!) különleges tulajdonságokkal ruházza fel ezt a vizet.
Az ismertetők szerint a pi-víz egy különleges berendezéssel készül egyszerű csapvíz szűrésével, majd egy ún. pi kerámiával történő "aktiválással". Ezen aktiválás nyomán kapja a pi-víz állítólagos különleges tulajdonságait.
A pi-vízről a következőket olvashatjuk egy róla írt könyvben: "igen alkalmas arra, hogy az emberi aura kék és aranysárga rendszerét energetizálja, energiatöbblettel lássa el, és így megteremti azt az optimális alapot, amely mind az immunrendszert, mind pedig a szervezet egészét hatékonyabb működéshez segíti hozzá."
Nem kell nagy tudományos műveltség ahhoz, hogy az ember kétkedni és mosolyogni kezdjen ezen szavak láttán, de a tudományos kétkedéshez ez nem elegendő.

Van a víznek memóriája?

klaszterek a vízben

Nem egyedül a pi-víz kapcsán hallunk arról, hogy a víz képes megőrizni bizonyos szerkezeti tulajdonságait.

Gőzállapotban a vízmolekulák magányosak. Folyadékállapotban azonban néhány vízmolekulából álló csoportok, ún. klaszterek alakulnak ki. A jelenség magyarázata a vízmolekula polaritásában keresendő. A poláris kötésekben levő H-atomok (amelyek részlegesen pozitív töltésűek) és egy szomszédos vízmolekula (negatív töltésű) nemkötő elektronpárja között vonzóerő alakul ki. Ez a molekulák közötti kölcsönhatás a hidrogénkötés. A hidrogénkötés miatt két szomszédos molekula 1,76 × 10-10 m távolságra közelíti meg egymást.

A homeopaták azt állítják, hogy külső mágneses tér hatására a hidrogénkötésekkel kialakult klaszterek tartósan megmaradnak. Vagyis a víz emlékszik, megőrzi a külső hatással létrehozott állapotot. Tudjuk, hogy a molekulák mozgásai a hőmérséklet növekedésével egyre intenzívebbek lesznek, így a klaszterek felbomlanak, és mások alakulnak ki, melyek szintén nem kerülhetik el sorsukat. A víznek sok tulajdonágát szeretjük, de sajnos úgy tűnik, ez a vegyület bizony amnéziás. Ezt támasztja alá, hogy az elismert tudományos folyóiratokban sem találunk cáfolatot arra, hogy a víz klaszterei nem stabilak hosszú időn át.
A pi-víznek is hasonló "emlékezőtehetséget" tulajdonítnak, mely még főzés után is megmarad. Ezt atomfizikai okokkal, a Japánban felfedezett pi-mezonok viselkedéssel magyarázzák a pi-víz hívei. A tudományos szakirodalom ezt sem erősíti meg.

A híresztelések

palánták növekedése

A pi-vízről szóló kiadványok zavarba ejtően sok jótékony hatást ígérnek. Íme egy csokorra való

 • Akik gyermekkortól kezdve fogyasztják, igen aktív, hosszú és egészséges életre számíthatnak, kb. 120 évre.
 • Csökkenti a stressz-érzékenységet.
 • A sportolók fizikai, pszichikai és stressztűrő-képessége fokozódik.
 • A pi-vízzel készülő kozmetikumok képesek a bõr tökéletes regenerálására, a ráncok megszüntetésére, sebek hegmentes gyógyítására.
 • A fogyasztók nem kapják meg az influenzát, és ellenállóak lesznek a fertőző betegségekkel szemben.
 • Sikeres kísérleteket folytatnak a rákos megbetegedéssel szemben is
 • Az egérszövetek pi-vízzel telt lezárt üvegben hat hónapig frissen tarthatók. A "kutatók" ebben az öregedés elleni hatás bizonyítékát látják!
 • A pi-vízzel akváriumban a halak 28 napig megélnek levegőztetés nélkül.
 • A tyúkok a szokásos 408 nap helyett 950 napig megtartják intenzív tojástermelő képességüket.
 • A növények ellenállóak lesznek vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szemben.
 • A kukorica a két-három cső helyett öt-hét csövet is kinevel.
 • A vágott virágok 5-10 nappal tovább frissek maradnak.
 • Az elsavanyodott talajok savassága megszüntethető a pi-vizes öntözéssel és 3-4 év alatt a termőképességük helyreáll.

Feltevődik a kérdés ezek után, hogy az emberiség miért küzd még mindig olyan sok környezeti, gazdasági és egészségi problémával.

A tények

vágott virágok

A pi-víz számos hatását könnyű egyszerű mérésekkel ellenőrizni. Ilyen mérésekről szerezhetünk tudomást az Élet és Tudományban megjelent, A fillér forintosítása című cikkből (http://www.sulinet.hu/download/hirmagazin/cikkek/apiviz/apiviz.htm).
A kísérletek meglehetősen egyszerűek, így bárki elvégezheti őket a kémia laboratóriumban vagy otthon.

Az ELTE TTK Fizikai Kémiai Tanszékén (Riedel Miklós és Bernád Csaba) néhány évvel ezelőtt számos fizikai-kémiai tulajdonságát határozták meg a pi-víznek és hasonlították össze a csapvíz adataival. A kiinduló hipotézis az volt, hogy ennyi különleges hatás ezekben a paraméterekben is megmutatkozik.

A mérések során a következő eredményeket kapták:

A pi-víz pH-ja kb. 0,2-0,5 értékkel tér el a savas irányba, míg a pi-víz NO3--koncentrációja a duplájára emelkedett, ami nagymértékben rontja a pi-víz minőségét.
A pi-víz fajlagos vezetése kis mértékben növekedett (30-50 mikroS/cm-rel), ami valamilyen savas jellegű ionos szennyezés beoldódására utalhat.

A pi-víz sűrűsége a negyedik tizedesben kismértékű csökkenést mutat, viszkozitása a harmadik tizedesben kismértékű növekedést mutat, ezt a beoldódott szennyeződések okozhatják.

A pi-víznek a törésmutató-különbsége a kétszer desztillált vízzel szemben a hatodik tizedesben kismértékű növekedést mutat, ami szintén a beoldódott szennyeződéseknek volt tulajdonítható.

A pi-víz összes keménysége érdemben nem változott. A csapvíz és a belőle készült pi-víz IR spektrumai egyáltalán nem térnek el egymástól. Az IR spektrumban semmiféle módosulás nem látható, bár az ionok szerkezeti módosító hatását kellene látni.

A vizsgálatok eredményeként megállapították, hogy az eltérések olyan kismértékűek (> 0,1%), hogy egyáltalán nem indokolják az állított 20-50%-os hatásokat.

Irodalom és linkek