Mi is a cigaretta tulajdonképpen?
2013/03/03 08:00
4204 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A cigaretta apróra vágott dohánylevéllel töltött papírhenger, melynek egyik végére egy szűrőt (filter) helyeznek. A cigarettát két dohánylevél fajtából keverik össze: a sárgásabb, fényes levéldarabok 2-3 % nikotint tartalmaznak, míg a barnás a magasabb nikotintartalmú dohány (3-4 %-os).

cigi

Bizonyos márkáknál aromás, de kevesebb mint 2 % nikotint tartalmazó ún. keleti dohánnyal is "fűszerezik" a cigarettát. A dohányok elegyén kívül a tartalmaznak még márkánként különböző arányban adalék anyagokat is. Az adalék anyagoktól a cigaretta íze kellemesebb és jellegzetes, van közöttük oldószer a nikotin számára, a tartósításhoz cukor, és aromák.

A különböző összetevők kölcsönhatása miatt sok ártalmatlan összetevő mérgezővé válhat, a cigarettát meggyújtva pedig káros égéstermékek keletkeznek. A nikotintartalmat és a cigaretta papír égéséből eredő kátránytartalmat a burkoló papír minőségével és a dohány szárításának hőmérsékletével tudják változtatni. A filterek feladata, hogy a belélegzett füstből a kátrányt és a pórusaiknál nagyobb részecskéket felfogják, ezenkívül hűtik a füstöt, csökkentve a káros hőhatást.

A szervezetbe más összetételű füst kerül a cigaretta égő végéről és a szájban lévő részen át. A gázelegyben tartalmaz többek között nikotint, kátrányt, policiklikus aromás szénhidrogéneket, szén-monoxidot, fenolt, benzpirént, formaldehidet, nitrogén-oxidokat és nitrózamint. A cigaretta nikotintartalmának 30-60 %-a kerül a dohányfüstbe és a szippantás gyorsaságától és mélységétől függően ennek 20-90 %-a jut a szervezetbe. A nikotin kis része a vizelettel kiválasztódik, nagyobb része a tüdőben, vesében, májban bomlik le.

A szén-monoxid sokkal könnyebben kötődik a vörösvértestek oxigénszállító hemoglobinjához, mint az oxigén. Emiatt erős dohányosokban a vér oxigénszállító képessége 15 %-kal is csökkenhet, vagyis tartós oxigénhiányban élnek. Más alkotórészek irritálnak, a légutakba, szembe kerülve köhögést, könnyezést váltanak ki, több százról pedig kimutatták, hogy rákkeltő. A kátrány a cigaretta meggyújtásakor keletkező anyag, ez színezi el sárgásbarnára a fogakat és az ujjakat.

A cigaretták átlagos kátrány-, szén-monoxid- és nikotintartalmát szigorú rendeletek szabályozzák. Sajnos az alacsonyabb kátránytartalom maga után vonja a nikotin mennyiség csökkenését is, ami miatt a rutinos dohányosok az ilyen cigarettákat még intenzívebben és mélyebben szívják le. Tehát semmivel sem kevésbé károsak az alacsonyabb kátránytartalmú cigaretták.

Vegyük komolyan a figyelmeztető feliratot, miszerint a dohányzás ártalmas az egészségre...