Mi köze Brazíliának a börzsönyfához
2001/11/20 00:00
2992 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A földrajz kvíz 1. feladatának megfejtését olvashatjátok ebben a cikkben. A börzsönyfa fája borvörös festéket szolgáltat s éppen e tulajdonságának köszönhetően fontos szerepet játszott Dél-Amerika történetében. A portugál hódítók erről a fáról nevezték el a frissen leigázott országot, mivel portugál neve pau brasil.

Börzsönyfa

Caesalpinia echinata, brazilfa

A lepényfafélék családjába tartozik. Brazília területén őshonos, 10-20 méteresre növő fa, tengerparti, homokos területek erdeiben él. Orchideák és más fán lakó (epifiton) növények élőhelye. Összetett levele szárnyas, fürtben álló virágai sárgák, finom, édes illatúak, hüvelytermése bőrnemű, lapos, kevésmagvú. A börzsönyfa fája színes: sárgásbarna, belül pirosas. Borvörös festéket szolgáltat s éppen e tulajdonságának köszönhetően fontos szerepet játszott Dél-Amerika történetében. Amikor a portugál Pedro Álvarez Cabral 1500-ban partra szállt a mai Brazília területén, valójában Indiába tartott, ahonnan az akkori Európában nagyon értékes ázsiai áruval megrakodva akart hazatérni. A fűszereken, kelméken kívül az egyik legkeresettebb keleti cikk a kelet-indiai szappanfa (Ceasalpinia sappan) fája volt, melyből textilfestésre szolgáló gyönyörű vörös festékanyagot nyertek. Cabral, Dél-Amerika partjainál kikötve, vörösre festett bőrű bennszülöttekkel találkozott, akik elvezették őt az értékes indiai pirosítófa közeli rokona, a Caesalpinia echinata termőhelyére. Olyan nagy jelentőségű volt ez a felfedezés, hogy a hódítók erről a fáról nevezték el a frissen leigázott országot: a fa portugál neve pau brasil, a portugál brasa szó jelentése parázs.
Az 1501-től 1875-ig, a szintetikus festékek feltalálásáig óriási ütemben termelték ki indiánok tömegeit rabszolgasorba hajtva, és használták gyapjú, selyem, pamut festésére, tinta, bútor, gyógyszerek előállítására a börzsönyfát, hogy az a kihalás szélére jutott. Azóta csak kis mennyiségben, elsősorban hangszer- és hajóorrkészítésre használják a már védelem alatt álló fát, mely szerepel Brazília veszélyeztetett fajainak hivatalos listáján. A kevés, megmaradt természetes állományt szigorúan védik és újakat telepítenek, hogy a mértéktelen kitermelés hatására mára szinte csak parkok, kertek díszfájaként előforduló brazilfa újra elfoglalhassa eredeti, méltó helyét a róla elnevezett ország növénytársulásaiban.

További képek:

Tóth Adrienn