Miért égünk le?
2013/08/05 13:51
2669 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Meleg nyári napokon délelőtt 10 és délután 3 óra között nem tanácsos hosszú időt a tűző napon tölteni. Mi történik vajon az emberi bőrrel, ha esetleg elalszunk a napon?

A Napból érkező sugárzás széles spektrumú elektromágneses sugárzás, melynek csak kis része a látható tartomány.

03abra_spectrum_hun

A Föld légköre az űrből érkező elektromágneses hullámoknak csak egy részét engedi át, a gamma-, a röntgen- és az ultraibolya sugárzás többsége nem érkezik le a földfelszínig (az élővilág szerencséjére). Problémát okoz azonban az ibolyántúli vagy más néven ultraibolya (UV) sugárzás, ami sejtroncsoló hatású. UV sugárzás hullámhossza a 200-400 nanométer között van. A szokásos felosztás alapján három részre osztható, az UV-A, az UV-B és az UV-C.

Milyen hatásuk van?

Az UV-A (315-400 nm) sugárzás alkotja a beeső sugárzás legnagyobb hányadát. Károsítja a kollagénrostokat, így jelentős mértékben hozzájárul a bőr öregedéséhez. A legújabb kutatások szerint bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. A bőr barnulását csak ideiglenesen a melanin oxidálásával idézi elő.

Az UV-B (280-315 nm) sugárzás nagy részét elnyeli a Föld ózonrétege. Elengedhetetlen az emberek szervezet számára, mert elősegíti a csontképződéshez szükséges D-vitamin képződését. Ennek hiányában alakulhat ki az angolkór. Közvetlenül károsíthatja a DNS-t, így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás károsíthatja a szemet is. Az emberi bőr a sugárzás hatása ellen védekezik melanin-pigment termelésével, ami a bőr  jól ismert barnulását eredményezi. A melanin UV-A és UV-B tartományban is elnyeli, és ártalmatlan hővé alakítja a sugárzást. A naptejeken olvasható faktorok is csak az UV-B -re vonatkoznak, mert az UV-A gyakorlatilag nem okoz barnulást.

Az UV-C (100-280 nm) sugárzást teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C elleni védelmet biztosítani. Baktériumölő hatású, így sterilizálásra használják.

Mire kell figyelnünk?

• A felszínt érő UV sugárzás erőssége nagyon sok tényezőtől függ.
• egy adott napon a legmagasabb értéket általában dél körül éri el, főként, ha az égen nincs felhőtakaró (10 és 16 óra között).
• az évszakok közül a nyáron a legerősebb, télen a leggyengébb a sugárzás.
• az Egyenlítő közelében is magasabb a sugárzás szintje, mint az Egyenlítőtől távolodva.
• a tengerszint feletti magasság növekedésével kb. 1000 méterenként 8%-kal nő
• a visszatükröződő felszín hatása is számottevő: a hókb. 80%-ban, a homok 25%-ban, a víz pedig kb. 20%-ban tükrözi vissza, így növeli a mennyiségét
• ha nagy sötét felhők takarják az égboltot, akkor ezek az UV sugárzást kb. 80%-ban elnyelik, viszon kis felhőtakaró esetén a visszatükröző hatás miatt a sugárzás még inzenzívebb is lehet

Mi az UV index?

Az UV index a Napból a Földre érkező maximális ultraibolya (UV) sugárzás becslését jelenti. Az UV index segítségével egyértelműen, és könnyen meghatározható a várható UV sugárzás erőssége, és megbecsülhető a napon tartózkodás ideje, és időpontja, így megtehetjük a megfelelő óvintézkedéseket.

uvindex

Nyáron a programok tervezése során nem csak a várható hőmérséklet, hanem az UV index alapján kell döntenünk.

Tanulmányozzuk az UV index értelmezését segítő ismertetőt!

uvindexismerteto

További érdekes oldalak 

Hogyan égünk le a napon

Országos UV index előrejelzés

UV index ismertető

Zsigó Zsolt cikke