Miért fontos a zöld életmód?
2014/09/24 08:00
2328 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Mostanában szinte nem múlik el nap úgy, hogy ne lássunk legalább egy hirdetést vagy reklámot, ami a környezetbarát életmód előnyeire, hasznosságára hívja föl a figyelmünket. Fontos azonban ténylegesen átlátnunk, miért fontos az, hogy ne a berögzült megoldások mellett döntsünk, hanem törekedjünk a természetességre. Ezzel nem csupán a lelkiismeretünket nyugtatjuk meg, hogy ma is tettünk valamit a környezetünk védelmében, hanem a saját szervezetünk egészségének megtartását is elősegítjük.

zold

Az ökológiai lábnyomunkról

Nagyon képszerű a hasonlat, hiszen ahogy használjuk a Földet, az bizony kopik is miattunk. De mit jelent ez pontosan? Az ökológiai lábnyom az az érték, amelyből kiderül, hogy jelenlegi életmódunk, szokásaink mellett mennyire használjuk (ki) a Föld erőforrásait (víz, föld). (Itt pedig ne feledkezzünk meg az életmódunk okozta hulladék lebontásáról sem!) Igaz, hogy többen kritizálták ezt a rendszert, ám az kétségtelen vívmánya, hogy ez által reflektorfénybe került ez a fontos probléma.

Sajnos ez a mérőszám a fejlett országokban igen magas (az USA messze kiemelkedik a mezőnyből, negatív értelemben). Vagyis „több” vízre, földre, egyéb erőforrásokra volna szükségünk, mint amennyi rendelkezésünkre áll. (Ami nyilván lehetetlen.) Innentől könnyű belátni, hogy ez hosszú távon nem tartható, tehát mindannyiunk felelőssége az, hogy ezen változtassunk. Lássunk néhány könnyen megvalósítható lépést!

  • Helyi gazdaságok előnyben részesítése: törekedjünk a hazai termékek vásárlására. (Bónusz: melyik híres magyar történelmi személyiség hirdette ugyanezt a 19. században? Megfejtés: itt. Vonatkozik ez például az írószerekre ugyanúgy, mint a ruhákra (lényegében mindenre). Ráadásul az sem mindegy, mi kerül az asztalunkra. Ha itthoni idénytermékeket vásárolunk, máris jelentőset léptünk előre, hiszen egyrészt az elköltött pénzünk a magyar gazdagságba pörög át. Másrészt az egészségünket is óvjuk azzal, hogy a tél közepén nem agyontartósított szőlőt vásárolunk a világ másik feléről.
  • Hulladékmennyiség csökkentése: amit csak lehet, gyűjtsünk szelektíven! (Később erről még értekezünk.) Amennyiben választhatunk, olyan terméket emeljünk le a polcról, ami nincs fölöslegesen agyoncsomagolva (pl. darabonként).
  • Átgondolt fogyasztás: valóban törekedjünk arra, hogy kizárólag akkor és csak annyit veszünk meg, ami ténylegesen szükséges.

A mi felelősségünk abban (is) rejlik, hogy az utódainkra mennyire élhető világot hagyunk. Ha már most kiszipolyozzuk a Földet, nem hagyva se fákat, se vizeket, akkor hogyan fognak élni mondjuk 20-30 év múlva?

Mi a megoldás? Nézzük!

A fenntartható fejlődés

Ez jelenség három összetevőből áll, név szerint: gazdasági fejlődés, társadalmi fejlődés és környezetvédelem. Az utolsó, az ökológiai fenntarthatóságból következik a másik kettő, így számunkra ez kell a legfontosabb legyen. Rá kell jöjjünk, hogy a nyersanyag-készleteink (kőolaj, földgáz, kőszén, urán) sem tartanak örökké! Ennek fényében különösen fontos, hogy odafigyeljünk a tudatos vásárlásra, valamint a környezet védelmére.

Mi a helyzet nálad? Te mennyire vagy zöld? :)