Milyen volt a Manchester United 100 évvel ezelőtt?
2005/02/27 08:00
492 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ezt a választ nem csak képzeletben lehet megadni, hiszen a csapat játékát filmfelvétel is őrzi.

Igen, a filmfelvétel kora 102 év, mely nyolcvan esztendeig porosodott egy dobozban, míg végre rátaláltak. Mivel a meglett korú filmszalag akkor még csak egy másodosztályú csapat játékát örökítette meg, értéke nem a mérkőzésben keresendő, és még csak az első futballtémájú film sem ez volt. Az azonban mindenképp nagy figyelemre ad okot, hogy nyolc évtized elteltével épségben került elő kópiáról van szó, na és az is, hogy ez a szalag jelenti a Manchester United első megörökített futballmérkőzését. Az 1902-ben játszott találkozó felvételének értékét az adja, hogy egy bontás alatt álló bolt pincéjében bukkantak rá a munkások az észak-angliai a Blackburnben. Ebből hamar kiderült, hogy egykor abban az épületben élt a játékfilmeket is forgató két századeleji filmes: Sagar Mitchell és James Kenyon. Ők 1902. december 6-án rögzítették a Burnley csapata elleni találkozót, a vendégegyüttes szurkolói számára. Ám nem csak ezt a felvételt rejtette a pince, ugyanis így a két filmeshez köthető a világ talán első rendőrségi felvétele, és Viktória királynő utolsó kitüntetési ceremóniája is.

A szenzáció értékéből talán csak keveset vesz el a tény, hogy a Mitchell-Kenyon párost néhány évvel megelőzte egy 1897-ben, Londonban készült felvétel, mely egy be nem azonosított együttes edzésén készült. Az első meccset őrző szalagra 1898 szeptemberében rögzítettek felvételt, melyet 108 éves korára való tekintettel a világ legrégebbi futballmérkőzés-felvételének tartanak. (A kópián egyébként az akkor magasan jegyzett West Bromwich Albion játszott a Blackburn Rovers-el, melytől 4-0-s vereséget szenvedett.) Ezek mellett még nem számított nagy eseménynek a Manchester United mérkőzése, mivel az akkor 24 éves múltra visszatekintő csapat még nem kezdte meg egekbe szökő karrierjét.Sőt, a felvétel előtti pár hónapban a csapat még nem is létezett Manchester United néven. A fiúkat (a lancashire-i és yorkshire-i vasutasok egyesületét) Newton Heath LYR (Lancashire and Yorkshire Railway) néven ismerték, és egyáltalán nem fűztek hozzájuk nagy reményeket. Épp megmenekültek a csődtől, mely ellen egy helyi sörfőzde tulajdonosa John Henry Davies sietett segítségükre, aki - ki tudja miért - fantáziát látott a klubban, még befektetni is hajlandó volt azzal a feltétellel, ha beleszólást kap a vezetésbe.

A csapatot minden megoldás érdekelt, ezért viselték az olyan következményeket is, mint például a névváltoztatás. Néhány alternatíva után (Manchester Central, Manchester Celtic) 1902. április/május tájában a Manchester United név mellett döntöttek. A bizalom hat év után kezdett megtérülni, amikor a csapat 1908-ban megnyerte története első bajnokságát. Ezt egy évvel később az első FA-kupa diadal követte. A klub azóta összesen tizenegyszer nyert FA-kupát, tizenötször angol bajnokságot, kétszer BEK-et, illetve Bajnokok Ligáját, egyszer-egyszer KEK-et, Európai Szuperkupát és Világkupát. Vagyis nagyon messzire került azoktól az időktől, mikor még másodosztályú csapatként verte meg a Burnley csapatát, és annak csalódott szurkolói nem nézték meg a helyi acélgyárba tervezett vetítést. Ma azonban annál érdekesebb látványt nyújt a több mint száz éves felvétel, nézzék azt a MU szurkolói, akár ellenfeleinek kedvelői.