Mindenki Egérkéje
2012/05/06 08:00
1793 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Egerszegi Krisztina, vagy, ahogy a sportriporterek elnevezték „Egérke” egy egész országot ültetett az tévék elé, ha vízbe merült. Fantasztikus sportkarrierje és kisugárzása révén ma is az egyik legismertebb sportolónk, akit egy egész ország nagyon szeret. 

egerszegi_520

Egerszegi Krisztina 1974. augusztus 16-án született. 1985-ben tett szert első sikereire, mikor az úttörő korosztály bajnoki címét megnyerte hátúszó számaival. Egy évvel később már a felnőttek korosztályában versenyzett 4 másik korosztály mellett. Szintén ebben az évben szerezte első bajnoki érmét. A bukaresti versenyen 2 arany és 2 ezüstérem tulajdonosává válhatott. Strasbourgban részt vett az Európa Bajnokságon, ahol 100 háton 5., 200 háton 4. helyezett lett. Ugyanebben az évben az Európa Kupán harmadik helyezést ért el 200 háton.

1988 júniusában a világranglistán ötödik és harmadik helyezettként szerepelt. Az Európa Bajnokságon három számban is aranyérmet szerzett, ám a felnőtt OB-n csak váltó számban indulhatott arcüreggyulladása miatt. 

A legfiatalabb versenyzőként indulhatott Szöulba az olimpiára, ahol 100 méter háton olimpiai ezüstérmet szerzett, 200 háton pedig olimpia és Európa-csúcs bajnok lett. Hazánkban Egerszegi Krisztina volt a legfiatalabb magyar úszó olimpikon. Ő lett az év magyar úszója és sportolónője is.

1989-ben 400 méter vegyes számban megdöntötte a magyar rekordot. Júliusban az OB-n 11 aranyérmet szerzett, a Leedsben rendezett EB-ről pedig hat érmet is elhozott. A bonni EB-n második lett mindhárom számban, miközben náthás is volt. Év végén újra az év sportolónője és úszónője lett. 1990-ben az ausztrál VB-n 12 aranyérmet sikerült szereznie. Harmadszorra is a legjobb sportoló és úszó lett Magyarországon.

1991-ben újra Ausztráliában versenyzett, Perthben mindkét számban első lett a VB-n és saját Európa-csúcsát is megdöntötte. Az athéni EB-n 200 méteren elért világcsúcsát 16 évig senkinek sem sikerült megdöntenie.

egerszegi_200 Szerződését megújítva továbbra is a budapesti Spartacus Klub sportolója maradt és újra az év legjobb sportolója lett immáron negyedszerre.
1992-ben letette az olimpiai esküt, majd a barcelonai olimpián három aranyérmet szerzett olimpiai rekordot teljesítve. Ő lett az olimpián legtöbb aranyérmet szerzett női versenyző. Az olasz lap, a Gazzetta dello Sport a legjobb női sportolónőnek választotta.

1993-ban újra megkapta az elismerést. Mindeközben sorozatban hozta el az aranyakat az OBkról és az EBkről egyaránt.
1996-ban utolsó OB-jén kilenc aranyat szerzett. Az atlantai olimpián, 400 méteren a legjobb időt úszta, de a döntőben a harmadik helyen végzett. Vegyes váltóban 1. lett. 200 méteren újra aranyérmet szerzett.

Öt olimpiai érmet, egy ezüstérmet és egy bronzot szerzett. Összesen 33 érmet szerzett Világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon és Ifjúsági Európa-bajnokként. 36 csúcsot állított fel és 22 különböző díjjal jutalmazták munkáját, ezek közül a Legjobb sportoló díja 9 éven keresztül minden évben nála volt. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

A képek forrása ide és ide kattintva érhető el.