Mindent a lúdtalpról
2014/03/18 10:14
3421 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ismerd fel és kezeld megfelelően! Ne csak rövid, hosszú távon is törekedj a megoldásra!

Mi is az a lúdtalp?

Akkor kezdjük az elején! Mi is az a lúdtalp? A lúdtalp a lábfej boltozatának csökkenése vagy hiánya. Ahhoz azonban, hogy ezt a mondatot megértsük, némi anatómiai ismeretre kell szert tennünk. Kezdjünk is bele!

ludtalp-horizontal

A láb felépítése

Az ember alsóvégtagja a mozgás mellett a test megtartásáért is felelős. Legnagyobb csontja a combcsont, majd lefelé haladva a vastagabb sípcsont, illetve a vékonyabb szárkapocscsont következik. A sípcsont és a combcsont találkozásánál találjuk a szintén csontszövetből felépülő térdkalácsot. A sípcsont folytatása a bokacsont, amely a lábtőcsontokkal, lábközépcsontokkal végül a lábujjpercekkel folytatódik. A láb felépítésében még egy csont vesz részt, a sarokcsont. A csontokat izmok, illetve a mozgékonyságukat biztosító ízületek kapcsolják össze. A lábfej felépítésének jellegzetes képe a talp belső felén (azaz a jobb láb jobb szélén, a bal láb bal szélén) található belső boltozat, amelynek csökkenése, illetve hiánya tekinthető lúdtalpnak. Megemlítendő, hogy anatómiailag külső és keresztboltozat is elkülöníthető.

Mi a jelentősége a hosszanti boltozatnak?

Egészséges testtartáskor, illetve megfelelő járáskor talpunk három ponton érintkezik a talajjal, egészen pontosan három ponton viszi át a testsúly. A sarokcsontnál, továbbá az első és ötödik lábközépcsontnál. A boltozatnak köszönhető, hogy járáskor a rázkódás jelentősen csökken, amely a gerincoszlop terhelése mellett az agy rázkódását is csökkenti. Emellett jelentős szerepe van a megfelelő teher (testsúly) viselésében is.

Mi történik, ha lúdtalpunk lesz?

Először is kezdjük azzal, hogy újszülött korban az említett boltozat teljesen hiányzik még a talpról, ez néhány éves korban alakul ki. Lúdtalppal már gyermekkorban is találkozhatunk, de később is kialakulhat. A boltozat eltűnésével a lábfej befelé fordul, sérül a boka, rosszabb esetben érintett a térd és a csípő is. Utóbbival magyarázható, hogy a lúdtalpas személynek nem csupán a bokája és a térde fájhat, hanem a csípője, a dereka is. A későbbiekben a lábujjak is deformálódhatnak, továbbá az ízületek jelentős torzuláson, gyulladásos folyamatokon mehetnek keresztül. Súlyosabb esetben a gerincoszlop is érintett lehet.

Hogyan előzzük meg?

A lúdtalp kialakulása a modern lábbelik viselésével tehető egy időre. A mezítlábas, illetve vékonytalpú lábbelik elhagyásával a lábfej izomzata már nem kényszerült az egyensúlyozásra, így lényeges hanyatlásnak indult, kialakítva a lúdtalpat. Gyermekkorban (és egyébként felnőttkorban is) ezért van jelentősége a mezítlábas járásnak, azonban ez önmagában kevés lesz, mert például az egyenletes felületen történő járás ugyanúgy nem készteti egyensúlyozásra lábunkat. Megelőző terápiaként tehát a göröngyös talajon történő, mezítlábas járkálás tanácsolt.

További tanácsok

Kerüljük a magas sarkú cipőt, a cipő sarka ne haladja meg a 3-4 cm-t. Nem szerencsés a kivágott orrú cipő, mert a lábujjak terhelése megnő, amely szintén segítheti a lúdtalp kialakulását. Megelőzésként olyan cipőt válasszunk, amely fixen tartja a bokát! Nem meglepő módon nem szerencsés a túlsúly, kismamáknak pedig a terhesség alatt is figyelni kell a lúdtalp megelőzésére.

Honnan tudom, hogy lúdtalpam van?

A leggyakoribb tünetek közé valamelyik lábízület fájdalma tartozik, de jelezheti egyéb lábfájdalom, izomgörcsök, szúró fájdalom. Súlyosabb esetben ránézésre laikus is megállapíthatja, illetve szintén elterjedt a vizes talp vizsgálat. Ez esetben vizes talpunkkal a talajra lépünk, és a lenyomatot szemléljük. Lúdtalp esetén a belső ív a talajon van, így a láblenyomat nem olyan ívelt, mint egészséges láb esetében.

További érdekes oldalak:

Marsi Zoltán írása