Minek a világnapja április 7-e?
2019/04/05 08:00
3323 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

1948. április 7-én kezdte meg működését az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization rövidítve WHO), így ez a nap az egészség világnapja. A WHO elsődleges céljai között szerepel az általános egészségügyi lefedettség biztosítása, ezért a 2019-es kampány ezt helyezi a középpontba.

who1

Miről szól ez a nap?

Az egészség világnapja alkalmat ad arra, hogy ünnepeljük az egészséget, továbbá, hogy emlékeztessen arra, hogy mindenkinek meg kellene kapni a megfelelő egészségügyi ellátást, ott és akkor, amikor szüksége van rá.

Számos rendezvényt tartanak világszerte a #HealthForAll (Egészséget mindenkinek) mozgalom népszerűsítésére, melynek célja egy igazságosabb és egészségesebb világ.

Miért az általános egészségügyi lefedettség és az elsődleges egészségügyi ellátás áll az idei kampány középpontjában?

Az általános egészségügyi lefedettség azt jelenti, hogy mindenki számára rendelkezésre áll a megfelelő minőségű egészségügyi ellátás függetlenül attól, hogy mennyi pénz áll az emberek rendelkezésére.

A WHO munkatársai úgy gondolják, mindez lehetséges, és az elsődleges egészségügyi ellátás biztosításával kezdődik. Ez nem más, mi az egész társadalomra kiterjedő ellátás, mely a fizikális egészség mellett a mentális egészségre is kiterjed figyelembe véve az egyéneket, a családokat és a közösségeket is. Bátorítani és biztatni kell az embereket egyéni és közösségi szinten is, hogy vigyázzanak az egészségükre.

who2

Együtt elérhetővé tehetjük az egészséget mindenki számára!

További információk a WHO honlapján.

Tóth Boglárka