Mit tegyünk az alkoholmérgezettel?
2013/07/08 08:00
2355 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Amikor kábítószerezés következtében meghal valaki, rögtön a média középpontjába kerül. Azonban hazánkban messze nem a kábítószer a legnagyobb probléma. Közel egymillió honfitársunk küzd alkoholproblémákkal, a 13 éves diákok 60%-a fogyasztott már alkoholt, több mint 10 %-uk már részeg is volt. Ezek az arányok 15 éveseknél 85% és 45%.

emberek_unnep-wide

Tünetek

A szervezet véralkoholszintje ezrelékben adható meg. Ez kifejezi, hogy egy liter vérnek hány ezreléke tiszta etil-alkohol (etanol). Egy ezrelék esetében 1 liter vérben (1000 ml) 1 ml etil-alkohol van. A szakirodalmakban az egyes véralkoholszintekhez tartozó tünetek jellemzése olykor eltérő. A legáltalánosabban elfogadott az alábbiak szerint alakul:

- 0,03 ezrelék: a szervezetben lejátszódó szénhidrát bontásából származó alkoholszint, amely alkoholfogyasztás nélkül is kimutatható.

- 0,5 ezrelék: megváltozik a mozdulatok összehangoltsága, nő a reakcióidő, csökken a mozdulatok pontossága.

- 0,5-1,5 ezrelék - ittasság: piros arc, élénk, hadaró beszéd, élénkebb kézmozdulatok és arcmimika, hevesebb és összehangolatlanabb mozdulatok. Egyesek csendessé, mások agresszívvé válnak. Ennél a szintnél megemelkedik a vérnyomás, tág pupilla, szaporább pulzus jellemzi.

- 1,5-2,5 ezrelék - részegség: erőszakosabb viselkedés, érzelmi szélsőségek (túl jó kedv vagy szomorúság), az alkohol által befolyásolt személy úgy érzi, mindenre képes. A reakcióidő és a mozdulatok lassulnak, a koncentrációképesség csökken. A vérnyomás általában csökken, nem ritkán hányás jelentkezik.

- 2,5-3,5 ezrelék - nehéz részegség: súlyos mozgáskoordinációs zavar, nehéz beszéd, légzése lassul, álmosság jelentkezik. Önállóan minden műveletet nagyon nehezen, vagy nem tud elvégezni.

- 3,5-4,5 ezrelék - kóma: az erős álmosságtól az eszméletvesztésig minden előfordulhat. Szakértői segítség szükséges, mert könnyen életveszélyessé válhat az állapota. A vérnyomás és a testhőmérséklet csökken.

- 4,5-5,0 ezrelék: ennél a szintnél megbénulhat a légzőközpont, így ez az állapot életveszélyesnek tekinthető.

Elsősegély

Az alkoholos befolyásoltság alatt lévő ember minden esetben figyelmet igényel. A fentiekben leírtakból látható, hogy relatíve kis mennyiségű fogyasztás is jelentősen növeli a balesetveszélyt. Az alkohol tágítja a hajszálereket, így nő a hőleadás, azaz a bajbajutott kihűlés veszélyének is ki van téve. Komoly zavart szenved az egyensúlyrendszere, így mozgása bizonytalanná válik, könnyen eleshet, mely következtében sérüléseket szenvedhet. Tompulnak reflexei, amely szintén a sérülések esélyét növeli, illetve fokozza a fulladásveszélyt. A módosult tudat miatt nem tudja reálisan felmérni a veszélyeket, akaratlanul is belemegy veszélyes helyzetekbe.

Amennyiben a sérült magánál van:

- óvjuk a kihűléstől,
- kísérjük szabad levegőre,
- próbáljunk minél több vizet itatni vele,
- soha ne hagyjuk magára!

Ha nincs magánál:

- fordítsuk az oldalára vagy a hasára úgy, hogy a nyál kifelé folyjon szájából,
- óvjuk a kihűléstől,
- hívjunk mentőt vagy orvost,
- folyamatosan figyeljük légzését!

Ne hánytassuk!

Korábban sok szakirodalomban találkoztunk a hánytatás fogalmával. A magánál lévő, alkoholos befolyásoltság alatt álló személynél azt javasolták, hogy langyos, sós vízzel hánytassák, azonban ez már NEM ajánlott! Ittas személy hánytatása esetén nagy a félrenyelés (aspiráció) lehetősége, így NE HÁNYTASSUK! Ami távozik a szervezetből, az távozik, ami nem, azt ne erőltesse! Bíztassa mély légvételre, nyugtassa meg, ha fázik, takarja be, ha önként hánynia kell, segítse őt!

Természetesen, ha a bajba jutott szervezetéből magától távozik a hányadék, ne akadályozzuk azt. Itt csupán a célirányos, provokációval elért hánytatást elleneztük.

(Marsi Zoltán cikke)