Mit tehetünk a Földért?
2012/04/13 16:03
2439 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az utóbbi években nagy mértékben megnövekedett bolygónk népességszáma, hihetetlen mértéket öltött az ipari és a technikai fejlődés, világszerte gyárak épülnek, olajkutak aknázzák ki az óceánokat és sosem látott mértéket öltött az élelmiszer termelés. De mindez rengeteg szeméttel jár, és olykor túl sok áldozatot követel a természettől. Bolygónk azt üzeni: elég volt!  

Bajban a Föld

2011-re teljesen biztossá vált, hogy a globális felmelegedés tartósan folytatódik, így előreláthatólag 100 éven belül akár plusz öt fokkal is megemelkedhet az átlagos évi középhőmérséklet. Hatása előre nem látható következményekkel jár majd. Megemelkedik a tengerszint és a csapadék mennyisége, mely befolyással lesz a mezőgazdaságra, így a termelésre és a gazdaságra is. Így változhat az állat-, és növényvilág, és az időjárás is szélsőségessé válhat. Ezek a folyamatok már el is kezdődtek: enyhülő telek, vékonyodó ózonréteg, mind több és több földrengés, tájfun, szökőár. Bár nem tudjuk pontosan, mennyiben felelős az emberiség a globális felmelegedésért, tény azonban, hogy a légkörbe jutó gázok lassú bomlása jelentősen rombolja a troposzférát, vagyis a légkör alsó határát.

fold

Vigyázzunk a bolygóra!

Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a gondokért nem ők, hanem a nagy multi cégek, a gyáróriások és a felelőtlen gazdálkodás a felelős, a rombolásnak azonban mi is részesei vagyunk. Sokan a megoldást is az előbbiektől várják, sajnos mindenki másra mutogat összefogás helyett. Pedig csak együtt tehetünk a Föld hosszú életéért és az emberiség jövőért.

 

Van néhány apróság, amire évek óta hívják fel az emberiség figyelmét, mégis sokan képtelenek betartani. Például, hogy kapcsoljuk le a villanyt, ha nincs rá szükségünk, inkább húzzuk ki, mint hogy csak egyszerűen kikapcsoljuk az elektronikai eszközöket és ne folyassuk feleslegesen a vizet, ha fogat mosunk. Ezek olyan semmiségek, amikért nem érezzük magunkat hibásnak, mégis többmilliárd ember esetében a számok már meghatározóak. Ha odafigyelünk a fogyasztásunkra, megóvjunk bolygónk készleteit is!

A műanyagzacskók évente madarak, halak és más állatfajok ezreinek halálát okozzák! Az eldobott zacskók ugyanis a szél által nagy utat is bejárhatnak, a belegabalyodó állatokat pedig megfojtják, megfullasztják! Ráadásul a műanyag köztudottan nehezen bomlik, ezért használjunk vásárláskor papírzacskót, de még jobb, ha vászontáskába pakolunk.

Gyűjtsük a hulladékot szelektíven! A szelektív hulladékgyűjtéssel könnyebben feldolgozható a szemét, és jobban megoldható az újrahasznosítás is. Magyarország évente közel 114 millió tonna szemetet termel, melynek mindössze néhány százalékát hasznosítunk újra.

Ne használjunk sprayt! A dezodorokat freon gáz hajtja, ami kifejezetten káros a sztratoszférára.

Vásároljunk hazai termékeket! Ha az itthon megtermelt élelmiszerekből választunk, elkerüljük a szállítással és a tartósítással járó, környezetszennyező eljárásokat.

Ne pazaroljunk! Rengeteg élelmiszert dobunk ki hétről hétre, holott közel egymilliárd ember éhezik a Földön és az el nem fogyasztott élelmiszerek miatt feleslegesen ölnek le állatokat. Inkább vásároljunk kevesebb élelmiszert ahelyett, hogy a kidobjuk!

A zöldségeket, gyümölcsöket ne dobjuk ki, hanem komposztáljuk például a kert végében!

Járjunk biciklivel! Ha megoldható, autó helyett inkább közlekedjünk biciklivel a melegebb évszakokban. A fosszilis anyagok ugyanis nagyon károsak a légkörre, égetésükkor pedig savas eső formájában hullnak vissza a földre kárt téve a növényzetben és az élővilágban.