Mogyoró (Corylus avellana)
Magja nagy mennyiségben tartalmaz finom étolajat, mi nem szárad meg és nehezen avasodik. A mogyorót az olajnyerés mellet pörkölt magként is szívesen fogyasztják. Nálunk csak a múlt század 30-as éveiben honosodott meg. Nagyobb mennyiségben az ország déli részén termesztik, mert ott jobb vízgazdálkodású talajokkal rendelkeznek. A sík- és hegyvidéki lomberdőkben gyakran előforduló. mogyoró 4-8 méter magasra megnövő bokor, mi bőségesen nevel tősarjakat. Kis mennyiségben egész évben fogyasztható. Fejlett gyökérzete az alsó részén erősen elágazó. Szárán szórt állásban helyezkednek el a kb. 5 cm nyéllel rendelkező párosan összetett levelei. Pillangós virágú, sárga színű, szélporozta egylaki. Hosszú tenyészidejű, rövidnappalos növény. Gyomirtószerekre érzékeny, ezért csak kézi kapálással tartható gyommentesen. Jelentős mértékben a drótférgek és a takácsatkák károsíthatják, így ezek ellen való védekezés szükséges. A földimogyoró fejlődése addig tart, míg a napi középhőmérséklet eléri a 12 ? C-ot, ezt követően rövid időn belül be kell takarítani. Éréskor a bokor kissé szétesik, a levelek gyengén sárgulnak és a szennyesfehér színű hüvelyek keményekké válnak. Általában szeptember végén, október elején érik. A talajból kiforgatott termés kézzel vagy géppel felszedhető. A termést szellős helyen utóérlelni, szárítani szükséges.
Felhasznált részei
A mogyoró levele és a termése.
Hatásai
Jó összehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és szagtalanító hatású.
Alkalmazásai
Sebek, visszérgyulladás és aranyeres bántalmak kezelésére használják. Leveleit teakeverékek alkotórészeként hasmenések megszüntetésére, szájüregi kórfolyamatok, továbbá aranyér, lábszárfekély és visszeres bántalmak kezelésére használják.
Kozmetikai készítményekben a levelek összehúzó, fertőtlenítő, szagtalanító és sebgyógyító hatásait érvényesítik.
Figyelmeztetés
Nem ismertek a mogyoró mellékhatásai és ellenjavallatai.