Műanyag-problémák
2004/05/28 00:00
898 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A világszerte mértékadónak tartott Science tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint vékony, szabad szemmel nem látható műanyagszálakat fedeztek fel Nagy-Britannia partjainál, melyekből sok a tengerek vizeiben is megtalálható. Mindeközben hazánkban az eddig üvegpalackokban forgalomba hozott söröket műanyagba töltik. A tudósok pedig azt vizsgálják, hogy a műanyag-szennyeződés hosszútávon milyen veszélyeket hordoz magában.

Az embereknek eddig sok gondjuk volt a csak nagyon hosszú idő alatt, lassan, vagy még annál is lassabban lebomló szintetikus anyagokkal, a műanyagokkal. Amellett, hogy könnyűek és kevés helyet foglalnak, számos hátrányos tulajdonságuk van. Ezek között a legrosszabbnak tűnő csak most derült ki.

A láthatatlan azbesztszálakhoz hasonlóan, szabad szemmel szintén nem észrevehető műanyagszálak sokaságát fedezték fel az óceánok partján. Amint arról a Népszabadság, a Science tudományos folyóirat alapján beszámolt: a partokon kívül számtalan apró szál lebeg az óceánok felszínén is. Annak ellenére, hogy sok helyen rendszeresen szedik a szemetet a tengerpartokon, a homokban maradó apróbb szennyeződések lassan bomlani kezdenek, majd belemosódnak a tengerbe. A Science szerzője szerint ezek az aprócska műanyagfoszlányok lassan felhalmozódnak, és megjelennek az óceánok minden rétegében.

A jelentés szerint a plymouthi és a southamptoni egyetem kutatói 17 strandról és tölcsértorkolatból vettek mintát Nagy-Britanniában. A minták mikroszkópos vizsgálatából kiderült, hogy a részecskék között tetemes a nem természetes anyagok - nejlon- és poliészterszálak - aránya. Ezek az apró szennyeződések egyszerűen beterítették a vizekben élő kagylókat és más puhatestű élőlényeket, a szennyeződések a meszes héj alá is bejutnak.

Amíg bolygónk távoli helyein, a tengerpartokon okoz problémákat a műanyag, addig hazánkban a söröspalackokkal borzolják a környezetvédők idegeit. Egyik északkeleti megyénkről elnevezett márka a megszokott betétdíjas üveges csomagolás helyett újabban eldobható műanyag palackban is kapható. A bevezető reklámkampányban az új csomagolás korszerű tulajdonságait népszerűsítik, a környezetvédők ugyanakkor attól tartanak, hogy a lépés nyomán drámaian megnő a közterületeken eldobált hulladék mennyisége - írja a Népszabadság.

A szétdobált szemét sajnos nem ritka jelenség Magyarországon, elég elmenni valamelyik sűrűbben látogatott kirándulóhelyre és körülnézni. Az amúgy sem túl fényes helyzeten ronthat most egy kicsit az eldobható műanyagpalack, mert az eddigi tapasztalatok szerint, ami eldobható, azt el is dobják az emberek. Zárójelben megjegyezhető, hogy az eldobható palackok piaci megjelenésével a hazai szeszipar újabb lépést tett régi törekvése felé, hogy a visszaváltható italosüvegeket lecserélje. Ez a megoldás, amint az mindenki számára nyilvánvaló, lényegesebben nagyobb hulladéktermeléssel jár, ám ez korántsem ütközik a gyártók érdekeivel, az anyagi haszon sokkal fontosabb, mint a környezet védelme, amelynek, úgy néz ki, hogy most már globálisan is problémát okoz a mindent elárasztó műanyagáradat.

Visszatérve a tengerekben megjelenő műanyagra, ezekről azt tartják, hogy komoly veszéllyel jár együtt a jelenlétük a természetes közegben. Arról azonban még halvány sejtések sincsenek, hogy hosszabb távon milyen problémákat okoz. A tudósok egyelőre azt elemzik, hogy a műanyag-szennyeződés milyen fenyegetést jelent az élővilág számára. Ehhez planktonokat gyűjtöttek be, melyekről megállapították, hogy az utóbbi években jelentősen nőtt a műanyagtartalmuk. Ki tudja, egyszer lehet, hogy eldobható, magyar söröspalackok is bekerülnek majd az óceánok táplálékláncaiba, és akkor majd elégedetten dőlhetnek hátra a gyártók, termékük a világ minden részében számottevő tényezővé vált.