Nadálytő (Symphytum officinale)
2003/01/23 08:00
1131 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A domb- és hegyvidékek rétjein, lombos erdőkben, mocsarakban előforduló, félárnyékot, árnyékot kedvelő 30-100 cm magasra növő, vaskos gyöktörzsű, évelő növényt forrasztófűnek és összeforrasztófűnek is szokás nevezni. Leggyakrabban Déleurópában található meg, mi egészen Angliáig terjedt el.

nadaly Nevének eredete talán oda vezethető vissza, hogy a középkorban csonttöréseknél használták összeforrasztó gyógynövényként.

A növény merev szőröktől lesz érdes, kellemetlen tapintású. Felálló szárú törzsének vastagsága körülbelül 1 cm, belseje üreges. A szár felső részén elágazik, onnan nőnek ki tojásdad vagy lándzsás alakú levelei, mik kihegyesedő csúcsukkal lefutnak a száron. Virágai kunkorvirágzatban álló sötétbíbor, piszkos rózsaszín vagy ritkábban fehérfürtös virágok, miknek pártája harang alakú, lecsüngő, hossza 1-1,5 cm. Virágzási ideje májustól szeptemberig tart. kocsányosak, 5 csészelevelének csak az alapja forrt össze, alakjuk hegyes, keskeny háromszögletű, miknek színe halványzöld. 5 sziromlevele egymással összenőtt, 1,5-2 cm hosszú, sárgásfehér vagy szennyespiros színű. A porzólevelek száma 5, a magház felső állású.

Termése 4 db sima, fényes makkocska, miknek felülete többé-kevésbé bibircses. Illeszkedési helyük körül fogas perem található. Beporzását hangyák végzik.

Felhasznált részei

Leggyakrabban a növény gyökérzetét hasznosítják.

Hatásai

Jól alkalmazható sebek gyógyítására, mert kiváló összehúzó-és vérzéscsillapító.

Alkalmazásai

Manapság a ficamok, zúzódások és törések kezelésére, gyógyítására használják. Ebben az esetben a megreszelik vagy összetörik a gyökereket, majd vízben (vagy tejben) megfőzik. A főzetbe legtöbbször vásznat mártanak, és azzal kötik be a fájdalmas vagy törött testrészt. Kötözés után a sérült végtagot rögzíteni szokták. Amikor a gyökérből pépes borogatást készítenek, nem szövetet mártanak a főzetbe, hanem magát a pépes gyökereket kenik fel a beteg testrészre, majd azt ruhával kötik be. Mindkét módszer igen hatásosnak bizonyul.

Kenőcsként alkalmazva a nyersen megtört vagy megreszelt gyökeret zsírral keverik össze. A külsőleges alkalmazás mellett fontos szerepet kap a nadálytő belsőleges használata is, főként gyomorfekély, asztma vagy tüdőbaj esetén. Ilyenkor a levelekből vagy a gyökerekből készítenek gyógyteát, illetve boros- vagy pálinkás kivonatot.
Gyógyszertári kivonatként baleseti sérülések nyomán keletkező véraláfutások, izzadmányok felszívódásának elősegítésére, valamint visszérgyulladás, ínhüvelygyulladás és egyéb, reumás eredetű panaszok kezelésére is használják. Az emberi gyógyászaton kívül állatok gyógyítására is jó eredménnyel alkalmazzák.

Figyelmeztetés

A pirrolizidin alkaloidok jelenléte miatt már csak külsőleges használata javasolt, azt is évente mindössze 4-6 hétig.

Vissza