Nadragulya (Atropa belladonna)
2003/01/23 08:00
4994 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Főként a kisgyerekek hajlamosak arra, hogy mindent a szájukba vegyenek, ami alól a növények sem kivételek. Csábítja őket egy-egy színes bogyó, magok látványa, de sokszor a leveleket sem hagyják ki. A növények között azonban sok mérgező hatású. Ilyen pl. a nadragulya is.

nadragulya3 A szúpasszonyfüve, matraguna, múrgescseresznye néven is ismert nadragulya vadon termő mérgező erdei növény, mi hazánkban leginkább a bükkös vágásterületeken jelenik meg. Kedveli a világos erdőket, ott gyakran az utak mentén találkozunk vele. A mérsékelt öv legmérgezőbb növénye. Cserje nagyságú (30-50cm), de lágyszárú, évelő növény. Az Atropa a görög mitológiában annak a Párkának a neve, aki elvágja az élet fonalát. Ez igen találó névnek bizonyul, hiszen már két bogyó elfogyasztása is a szív- és légzőrendszer súlyos, görcsös bénulását okozza. A halálos adagot gyermekeknél 3-4, felnőtteknél több mint 10 termés jelenti. A veszély különösen fokozott, hiszen barátságos megjelenésű növény, minek termése is édes ízű.

nadragulya2 Magassága 30-150 cm közöttire tehető. Szára 2-3 ujjnyi vastag, kívül szürkésbarna, belül piszkosfehér, húsos, kesernyés ízű. Levelei a szár alsó részén szórtan, a felső részén párosával helyezkednek el. A szár alján lévő levelek nyelesek, míg a felsők a levélalapnál nyélbe keskenyedők vagy ülők. A levelek hossza elérheti a 20 cm-t, ellipszis vagy tojásdad alakúak, csúcsuk kihegyezett, szélük ép. A levél virágzás idején, napos, nyári időben, a gyökér 2-3 éves korában, ősszel vagy tavasszal tartalmazza a legtöbb hatóanyagot. Gyökere karó alakú 30-50 cm hosszú. Virágai sötétibolyás színűek, harang alakúak, június-augusztusban nyílnak. Termései fényes, fekete - ritkán sárgásszínűek. Nyáron a növényen egyszerre található meg a virág a zöld és az érett termés. A növény minden része mérgező. Az édeskés, cseresznye formájú termések fogyasztása okozza a legtöbb mérgezést. 3-4 bogyó a gyermek, 10 termés elfogyasztása a felnőtt halálát okozhatja.

Felhasznált részei

Leginkább a növény gyökerét és levelét hasznosítják.

Hatásai

Pupillatágító, simaizomgörcs-oldó és fájdalomcsillapító hatású. Mérgezés esetén azonnali hányatás és gyors kórházba szállítás szükséges. A betegnek a kórházban kimossák a gyomrát és gyógyszeres ellátásban részesítik. A nadragulyában található alkaloidok az idegrendszerre, különösen a vegetatív idegrtendszerre hatnak, megbénítanak bizonyos idegcsoportokat és gátolják az egyes testváladékok, például a nyál, a nyálka, az izzadtság és az emésztőnedvek termelődését.

Alkalmazásai

Szárított leveléből készült füstölővel asztmás betegeket kezelnek, levélkivonataiból nyugtató- és görcsoldószereket gyártanak, az atropin tartalmú szemcseppekkel pedig a pupillát tágítják szemvizsgálatoknál. A népi gyógyászatban a gyökérből és bogyókból készítettek főzetet és kenőcsöket, miket reumás betegek kezelésére alkalmaztak. A boszorkányok pedig ennek segítségével teremtettek kapcsolatot természetfölötti segítőjükkel, az ördöggel. A nadragulyából készült szereket - bájitalokat, kenőcsöket - rontásra és segítésre egyaránt használták, sőt, egyes leírások szerint szexuál-hallucinációk előidézésére is.

Gyógyászatban az atropint a szemészetben alkalmazzák a szemfenék vizsgálatánál a pupilla tágítására, ezenkívül a szaru- és a kötőhártya gyulladásának kezelésére is. Az atropin az epehólyag és a húgyutak görcsös állapotainak megszüntetésére, valamint tüdőasztmában szenvedő betegek hörgőiben jelentkező görcsök oldására is jól alkalmazható szer.

Azt atropin-szulfátot tartalmazó tablettákat és injekciókat a nyálfolyás csökkentésére, a gyomor-béltraktus, az epe- és a vesehólyag, a hörgők görcseinek oldására, valamint a szívizom-infarktus heveny szakaszában fellépő lassú szívverés esetén használják.

Régen a lókupecek, mielőtt piacra vitték hörgősségben (kehes) szenvedő lovaikat, nadragulyából készített forrázatot itattak velük, amitől átmenetileg megszűnt az állatok hörgőssége, és így futtatásukkor az egészséges lovakhoz hasonlóan lélegeztek.

Figyelmeztetés

Nem fogyasztható gyógyteaként, mert a terápiás adatok csupán néhányszoros túllépése már káros következményekkel járhat.

Vissza