Nagymacska jaj
2002/06/28 00:00
3411 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A csíkos bundájú tigris a Föld legnagyobb termetű macskaféléje. Hatalmas méretének és ragadozó természetének köszönhetően rettegett állatfajnak számított. Ma már nem az, mivel számuk annyira megfogyatkozott, hogy szinte lehetetlen vele összefutni. Viszonylag nagyobb számban, néhány ezer példányra kell itt gondolni, csak Indokínában és Indiában találhatjuk meg őket.

A macskafélék népes családjába több mint harminc faj tartozik, az 1,5 kilogrammos ázsiai rozsdavörös macskától a 350 kilogrammos tigrisig. A tigris a Föld legnagyobb termetű macskaféléje. Csíkos bundájának és hatalmas termetének köszönhetően a legismertebb a fajtájából. Az emberevő hírében álló nagyvadat rettegés vette körül hosszú éveken keresztül, emiatt irtották is őket szép számmal. Az emberevés kérdéséhez hozzátartozik, hogy van valóságalapja, de korántsem oly mértékű, mint azt sokan gondolnák. A nagymacskák három okból fanyalodhatnak az emberi húsra. Az egyik, ha túl öregek a fürge állatok vadászatához, akkor a lassú ember csábítóbb célpont. A másik ok az élelemforrás megcsappanása lehet, amit az ember terjeszkedése vált ki elsősorban. A harmadik, ha az anyjától tanulják el a ragadozók ezt a viselkedésformát. De egy biztos, az ember soha nem tartozott sem a tigrisek, sem más nagymacskák természetes zsákmányállatai közé.

A tigris is inkább Ázsia vadonjaiban találta meg élelmét. Egykor egészen elterjedt állatfaj volt Ázsiában. Mára a tigris bali, jávai és kaszpi alfaja kipusztult. A szibériai alfajból körülbelül négyszáz példány maradt napjainkra, a kínai változatból ötven tigris sem él már, Szumátrán is nyolcszáz alatt van a számuk. Viszonylag nagy számban csak Indokínában, ahol kb. kétezer egyed él, és Indiában három-négyezer példány találhatóak meg. Az 1940-es években még több mint harmincezer tigris élt Indiában, ez a szám 1970-re kétezer alá csökkent. Ennek oka a kíméletlen vadászat volt. A tigriseket csodálatos bundájuk miatt, félelemből és egy furcsa ázsiai hiedelem miatt vadászták. A kínaiak ugyanis úgy tartják, hogy a tigrisek csontjai és egyéb szervei nagyon jó férfierőt növelő szerek. Ez a babona még ma is jól tartja magát és ebből kifolyólag az orvvadászokat Ázsiában.

A folyamatos vadászat mellett az élőhelyeik rohamos fogyatkozása is hozzájárult a tigrisek számának vészes csökkenéséhez. Ezek a nagymacskák az összefüggő erdőségeket és a mocsaras, bambusszal benőtt dzsungeleket kedvelik, ahol rőt alapon fekete csíkos bundájuk remek álcázást biztosít számukra. Az ilyen tigrisparadicsomok területe azonban töredéke zsugorodott az emberi terjeszkedés következtében. Indiában Indira Gandhi 1969-ben betiltotta a tigrisek vadászatát, és az indiai hatóságok számos védett területet hoztak létre megmentésük érdekében. Számuk kezdeti növekedése azonban megállt és lassan azóta is csökken. Ez a többek közt a potencia zavarokkal küszködő kínaiak köszönhető.

Az indiai és indokínai tigrisek szigorú intézkedésekkel és azok betartatásával talán még megmenthetőek. Félő azonban, hogy kínai, szibériai és szumátrai társaik sorsa végleg megpecsételődött.