Napraforgó (Helianthus annuus)
2003/01/23 08:00
4984 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A fészkes virágzatúak családjába tartozó, egyéves, kórós szotyolaként is emlegetett növény legfontosabb és a legnagyobb területen termesztett olajnövényünk, ezért meghatározó szerepe van a hazai növényolaj-termelésünkben.

napraforgo Termesztése világviszonylatban is fejlődő tendenciát mutat, ezt bizonyítja, hogy vetésterülete az utóbbi években mintegy 10 millió hektárra növekedett. A napraforgóból készült olajat főként jó minőségű étolajként hasznosítjuk, de a margarin és szappan gyártásának is fontos alapanyaga, fennmaradó része pedig fehérjében gazdag takarmányként kerül felhasználásra az állatok etetése során. Durva, érdes szőrű, akár 3 méter magasra is megnövő, rendszerint el nem ágazó növény, minek gyökérzete jól fejlett, mélyrehatoló dúsan elágazó főgyökérből és dúsan fejlődött oldalgyökerekből áll, melyek 60-70 cm mélységig átszövik a talaj felső részét. Szára dudvás, mi belül szivacsos, és amikor beérik, durva, érdes felületű, megfásodott kóró lesz belőle. Virágzata tányér alakú, minek külső peremén fészek-pikkelyek helyezkednek el. A virágzat szélén találhatók a rovarok csalogatására szolgáló sárgaszínű, nyelves virágok. A tányéron középre haladva, szabályos körökben helyezkednek el a hímnős, csöves virágok, melyekben a porzók előbb érnek, mint a bibe. Ezért kölcsönös beporzással, a rovarok útján termékenyülő növény. Termése fajtától függően változó színű és nagyságú, egymagvú kaszattermés. A magvak olajtartalma is fajták szerint változik: 30-40, illetve 45-50 %.

Ipari felhasználása mellett díszváltozatai is léteznek. Néhol kivadul, s akkor ártéri gyomnövény válik belőle. Közeli rokona a csicsóka.

Felhasznált részei

Leggyakrabban a magvakból kipréselt olajat használják.

Hatásai

A napraforgó sok E vitamint és esszenciális olajakat tartalmaz. Értékes továbbá a test számára a fehérje és rendkívül magas ásvány-tartalma. Ezen túl jó bőrpuhító és bőrtápláló hatással rendelkezik.

Alkalmazásai

A napraforgó magjának gyógyhatása vitamin- és ásványtartalma következtében felbecsülhetetlen értékkel támogathatja egészségünket. E vitamin tartalma támogatja a testet az oxidációs folyamatok gyógyításában. Jótékonyan hat megfázás esetén a légzőszervekre és a kiválasztó rendszerre. Ha a meghűlés már huzamosabb ideje nem akar elmúlni, segíthet a napraforgó magból készített tea. Ettől a teától még a prosztata panaszok is enyhülnek, akár hagyományosan fogyasztva, akár csak törögetve. Ezen túl a napraforgó hat a gyenge idegzetre, a magas koleszterinre, az artéria szklerózisra és a vizelési zavarokra is.

A tea elkészítési módja

Egy liter vízhez adjunk egy csésze kissé megtört és hámozott napraforgót, és fél órán át főzzük lassan forralva. Naponta fogyasszunk négy csészével belőle, jó meleg állapotában. Ha a hámozott napraforgó avas-gyanús, akkor inkább a héjas napraforgót használjuk, amit szintén összetörünk, mielőtt a teavízbe dobjuk. Soha semmi szín alatt ne fogyasszunk avas napraforgó magot, mert az többet árt, mint használ.

Figyelmeztetés

A napraforgónak, illetve az abból előállított készítményeknek mellékhatása és ellenjavallata nem ismeretes.

Vissza