Napszemüveg – védjük szemünket az UV sugárzás ellen
2013/08/28 08:00
815 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Márkás, vagy noname? Szükséges-e egyáltalán? Régebben csak titkosügynökök, vagy sztárok hordtak napszemüveget, napjainkban azonban már nagyon sokan viselik. Szerencsére!

napszem

A nyári időszakban a televiziós híradásokban sokszor esik szó arról, hogy milyen fontos a napszemüvegek használata. Természetesen ilyenkor felhívják a figyelmünket arra is, hogy csak megfelelő minőségű védőeszközt vásároljunk, mert a bóvli szemüvegek inkább kárt okoznak, mintsem betöltenék feladatukat.

Mi ellen kell védeni a napszemüvegnek?

A Napból érkező sugárzás a látható fényen kívül tartalmaz nem látható sugárzást is, infravörös és ibolyántúli sugarakat. A Földet körülvevő légkör, és ennek egy fontos eleme, az ózon a sugárzások nagyon nagy hányadát kiszűri, így a földfelszínre már csak viszonylag kis része érkezik. Az érkező sugárzás okozhatja a bőr leégését és az emberi szemre is káros lehet.

Az UV sugárzást három tartományra szokás osztani: UV-A, UV-B, UV-C. Ezek közül az UV-C (100-280 nm) elnyelődik a légkörben, így a földfelszínen nincs is hatása. Az UV-B (280 -315 nm) sugárzásból is sok elnyelődik a felső légkörben, de a lejutó sugárzás erősen roncsolhatja a szemet és a bőrt is. Az UV-A (315-400 nm) kevésbé veszélyes, napjainkban vizsgálják a hosszú távú hatását.

Mi történik a szemmel?

A szembe érkező sugárzások legnagyobb részét a szaruhártya nyeli el. Ha nagyon magas az UV szint, akkor gyulladást okozhat, amely igen fájdalmas, a szemünk pedig nagyon érzékeny. A kötőhártya és a szemlencse is maradandó károsodást szenved, ha a sugárzás hosszabb távon éri, ezek a sérülések így komoly látáskárosodást eredményezhetnek. Ha a retinát éri a sugárzás, akkor annak károsodása már visszafordíthatatlan folyamat. 

Milyen szemüveget vásároljunk?

A régebben használt napszemüvegek csak sötétebb képet eredményeztek, de nem szűrték ki a káros sugarakat. A napjainban előírt szabványok a napszemüvegek tekintetében is nagyon fontos minőségügyi szempontokat szabályoznak, így például az UV fény elnyelést vagy az optikai minőséget is.

Az első, valóban a nap elleni védelemre szolgáló szemüveget az eszkimók készítették. Ezt a furcsa kinézetű hószemüveget a hóvakság ellen használták.

A boltokban, vagy az árusoknál kapható szemüvegek nagy része alkalmas arra, hogy megvédje szemünket. A szemüvegen található UV 400 felirat azt jelenti, hogy a lencse anyaga 400 nm alatt minden sugárzást kiszűr. Az angol nyelvű felirat, a 100% UV protection szintén ezt jelenti. Ha olcsóbb napszemüveget vásárolunk, érdemes egy optikussal megvizsgáltatni, hogy valóban képes-e szemünk megóvására. A gyenge minőségű szemüvegek sötét színe miatt a pupilla kitágul, és a kitágult pupillán keresztül több UV sugárzás jut szemünkbe, mintha nem lenne rajtunk napszemüveg.

Legyen polarizált is?

A polárszűrő bevonat  általános használat esetén nem szükséges. A vitorlázók, horgászok és a szabadtéri sportokat űzők számára azt az előnyt jelenti ez a fajta napszemüveg, hogy a vízfelületek zavaró csillogását kiszűri.

További érdekes oldalak 

Zsigó Zsolt cikke