Néhány jó tanács napozóknak
2002/07/03 08:00
1247 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Elkezdődött a nagy nyári nyaralás-szezon, ki tengerpartra, ki tópartra megy, néhányan a strandon múlatják idejüket, egy a lényeg, a nap alatt állunk, ülünk, sütkérezünk. És még csak nem is kell víz közelében tartózkodni, hogy valami baj történhessen a nap és sugarai miatt, bár tény, hogy ott sokkal nagyobb a veszély…

És még csak nem is kell víz közelében tartózkodni, hogy valami baj történhessen a nap és sugarai miatt, bár tény, hogy ott sokkal nagyobb a veszély...
De a különböző égési sérülések elkerülésére, és a nyugodt alvás (ki ne töltött volna már legalább egy éjszakát átvirrasztva, égő vállakkal, mikor minden mozdulat, érintés fáj...) érdekében összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot. Szakemberek ugyanis a nyár közeledtével ismét összeállították a napozás szerelmeseinek "tízparancsolatát".

  1. A legfontosabb 12 és 15 óra között tanácsos árnyékba bújni. Ilyenkor süt a legjobban a nap, és nem szabad elfelejteni a bőrrák veszélyét sem!
  2. Amikor nem tudatosan napozik, hanem csak az utcán sétál, vagy kertészkedik az ember fia, akkor is érdemes bekenni az érzékenyebb részeket - az arcot és azokat a testrészeket, amit a ruha nem fed el.
  3. A felhők sem védenek meg az UV-sugárzástól, ugyanis ezek a sugarak egész könnyedén hatolnak át a felhőkön, méghozzá elég nagy százalékban.
  4. Vigyázni kell a homokról, vízről és üvegről visszaverődő fényre is. Vízparton még árnyékban is veszélyes az élet ilyenkor...
  5. A sütkérezés alatt nem elég egyszer bekenni a bőrt napvédő készítményekkel. Nem szabad abbahagyni a napvédők használatát akkor sem, mikor az ember már lebarnult. Különösen figyelni kell arra, hogy egy-egy megmártózás után a krém nagy része a vízben marad...
  6. Ha leégés, vagy napozás után elváltozások, pigmentfoltok jelennek meg a bőrön, bőrgyógyászhoz kell fordulni. Sajna, nem biztos, hogy elég a népi gyógymód által ajánlott tejföl.
  7. Terhesség alatt kerülni kell a napsugárzást, vagy nagy faktorszámú napozókrémet kell használni, mert a Nap pigmentfoltokat okozhat.
  8. A kicsi gyereket jó alaposan be kell kenni naptejjel, napszemüveget, sapkát és pólót ráadni, hogy ne legyen baja, e nélkül a leégés mellé még napszúrást is kaphat.
  9. A három évesnél kisebb gyermeket egyáltalán nem szabad kitenni közvetlen napsütésnek.
  10. Fontos tudni, hogy egyes gyógyszerek a napsugárzás hatására irritációt válthatnak ki (pl. az akne kezelésére használt készítmények).

Reméljük, hogy még időben érkeztek ezek a tanácsok, ha nem, sajnáljuk, ha igen, akkor próbáljatok ezekre figyelni, és így meg lesz az esélye annak, hogy megússzátok a nyarat nagy lesülés nélkül...