Néhány tipp a karácsonyi játékvásárláshoz
Szendrei Judit
2003/12/16 08:00
1975 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Évtizedes tapasztalat a hazai kereskedelemben, hogy a játékeladások túlnyomó része - mintegy hetven százaléka - a karácsonyi ünnepkört megelőző három hétre esik. Az üzletek már október végén, november elején óriási játék kínálattal várják a vásárlókat: a hagyományos és divat-követő játékok rengetegéből azonban nem könnyű kiválasztani a megfelelőt.

A játékboltok polcain tömegével sorakoznak olyan holmik, amelyek szépek, megvehetők és hazavihetők, de igazából semmire sem alkalmasak, csak úgy "vannak". Akármilyen "menők" legyenek is az ilyen játékok, ábrázolják a legújabb rajzfilm, vagy regényhőst-, hasznosabb inkább olyanok közül válogatni, amelyek fejlesztik gyermekeink kézügyességét, kreativitását, megmozgatják az elmét és a fantáziát. Fontos, hogy mindig olyan játékot vegyünk, amely a gyermek fizikai, szellemi és lelki fejlettségének, egyéni adottságainak és érdeklődésének is megfelelő. Üröm vegyül az örömbe, ha az ajándékba kapott játékkal a gyerek még nem tud, vagy már nem tud mit kezdeni.

A csecsemő korosztály számára a több funkciós, rágó-csörgő-zenélő játékok ajánlhatók, amelyekben - a finomabb érzékelés fejlesztésére - a műanyag mellett különböző felületű, tapintású textil anyagokat is felhasználnak. E játékok méret- és formakialakítása lehetővé teszi a könnyű fogást és tartást, az alkalmazott pasztell és erősebb színek jól stimulálják a vizuális érzékelést. A játékokból jövő, vagy azok keltette hangok jól szórakoztatják a babákat, emellett alkalmasak a hallás fejlesztésére is. A kellemes dallamot játszó zenélő játékrészek segítik a csecsemőt a különböző hangzások megismerésében, a különböző arcú mosolygós babáknak, figuráknak pedig a karakterek felismerésében lehet szerepe. Semmiképp ne a adjunk a csöppségek kezébe apró elemekből álló, szétszedhető játékokat, de kerüljük az éles végű, illetve sarkú eszközöket, valamint a nagyobb darab szőrős állatfigurákat is.

A kettő-négy éves gyerekek már felismerik a különböző színeket, méreteket, megtanulnak összeilleszteni és csoportosítani. Fontos, hogy újra és újra kipróbálhassanak dolgokat, építsenek és romboljanak, összerakjanak és szétszedjenek különböző elemeket! A fa vagy műanyag konstrukciós és építő játékok a képzelőerő, a finom mozgás legjobb fejlesztői, a kirakók, gyurmák, filctollak, viasz- és zsírkréták, festékek pedig a kreativitásra hatnak jótékonyan. Építőjátékok vásárlásakor feltétlenül figyelembe kell venni a termék korosztályi jelölését is: egyrészt, mert a kisebb méretű elemek veszélyesek lehetnek a három év alatti gyermekek számára, mert lenyelhetik vagy belélegezhetik azokat, másrészt ujjaik még nem elég ügyesek az apróbb darabok megfogására.

Az építőjátékok rendszerint bővíthetők és illeszthetők, így szerencsés, ha mindig ugyanazt a márkát választjuk: az évről évre, alkalomról-alkalomra gyűjtögetett kollekcióból idővel egész birodalmat lehet építeni. Az óvodás korúak és kisiskolások szívesen játszanak különféle szerepjátékokat. A babák, bábok, konyha és fürdőszoba szettek, benzinkutak, parkoló garázsok, tűzoltó állomások, orvosi táskák lehetővé teszik a nagyok utánzását, az életben való könnyebb eligazodást.

A mára talán kissé háttérbe szoruló, szépség és öltözködés centrikus "Barbie"-alakok helyett hasznosabb "életszerű" figurát választani, illetve olyat, amelyen a csecsemők és kisgyermekek gondozásával és ápolásával járó feladatok - cumiztatás, babakocsiban tologatás - gyakorolhatók. A kislányok általában szívesen játszanak anyukát; az élethű méretű - gyakran sírni, enni, inni, mozogni képes - "újszülött" babákhoz pedig a pelenkától kezdve az etetőszékig minden kellék megvásárolható.

A kisfiúk érdeklődése korán a sebesség, a versenyzés felé fordul. Az elektromos autó-autópályás készletek, távirányítós autók segítségével versenyt lehet rendezni a szobában, s közben játékosan megismerkednek a közlekedés alapjaival. Vannak olyan készletek, amelyekből a gyerek maga állíthatja össze a kedvére való járgányt, ezek bármikor szétszedhetők és újraépíthetők. A több mint húsz éve töretlen sikerű LEGO termékcsalád a kisebbektől a nagyobb gyerekekig mindenféle építőjátékot kínál: a komolyabb típusokból nemcsak házak, épületek, de motorral szerelhető komoly járművek, vagy robotok is építhetők. Szintén minden korosztály számára kellemes elfoglaltságot nyújthatnak a különböző puzzle-típusok: bonyolultságukban nemcsak a darabszám, de a minta és az elemek mérte is meghatározó.

A társasjátékok nemcsak a gyerekek, de az egész család kedvelt szórakozásává válhatnak, ha sikerül kiválasztani a megfelelőt. Ezek a játéktípusok amellett, hogy önfeledt szórakozást nyújtanak, megtanítanak konfliktushelyzetek megoldására, alkalmazkodásra és annak elsajátítására, hogy a sikertelenséget is ugyanúgy el kell tudni viselni, mint a sikert. A kisebbeknek gyártott játékok már három éves kortól játszhatók. Ezek a memóriát, a logikát és a kézügyességet fejlesztik, miközben a közös játék örömét nyújtják (memory, Tik-tak, domino, kirakó- és kockajátékok). Az idősebbeknek készült családi játékok már kombinációs készséget, logikát (Monopoly, Malom, Ki nevet a végén stb.), kézügyességet (Jenga), vagy stratégiai gondolkodást (Rizikó, Torpedó) is igényelnek, de sokszor bővebb ismeretanyagot (Szerencsejáték, Mindent vagy semmit), kreativitást (Activity), vagy nyelvi jártasságot (Scrabble) követelnek meg.

Bármilyen játékot tegyünk is végül a fa alá, ne feledkezzünk meg a karácsony eredeti üzenetéről, illetve arról, hogy hiábavaló a sok méregdrága játék, ha a gyereknek nincs kivel játszania!

Képek

  • www.ankerstein.de/anker/produkte/images/haufen_tiny.jpg
  • www.2.bc.edu/~domingra/Solej-toy-3-5.JPG