Nemzeti park Amazóniában
2002/10/09 00:00
1510 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Új védett őserdővel gazdagodott a világ. A Föld tüdejének tartott Amazóniában szeptember óta védett vadonnak nyílvámítottak egy 38.874 négyzetkilométeres területet Brazilia észak-keleti részében, francia Guayana és Szurinam határánál. A ritka növényekben és állatokban gazdag nemzeti park 2300 négyzetkilométerrel nagyobb, mint a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Slonga park, amely eddig a világ legnagyobb természetvédelmi területe volt.

Az azonos nevű hegyek után a park hivatalos neve Tumucumaque-park lett. Létrehozásával Brazília megtette az első lépést vállalt kötelezettsége, Amazónia 10 százalékának védett területté nyilvánításában. Amazónia egész területe 1.564.000 négyzetkilométer.

A most védetté nyilvánított részt a brazil kormány és a WWF jelölte ki és ez utóbbi egymillió dollár segítséget ad infrastruktúrára éa a szükséges felszerelésre. A terület lakatlan, indián településeket nem találtak benne, viszont rendkívül gazdag olyan állatfajtákban, főleg madarakban és halakban, amelyek másutt nem találhatók. Itt él az aguti, egy nyúlnál nagyobb rágcsáló, ezenkívül különféle sasfélék, jaguárok, édesvízi teknősök és sokféle majom. Mivel eddig itt intenzív fakitermelés folyt, a kormánynak nem volt könnyű dolga a védett rész kijelölésénél, amely egyben ennek a tevékenységnek a betiltását is jelenti.

A nemzeti parkot most már hadsereg őrzi és jelenleg még csak kutatók kapnak belépési engedélyt. A vadon ma még különben is csaknem megközelíthetetlen, nincsenek utak, a vízi utak sem használhatók az év nagy részében, mivel a nagy szintkülönbségek miatt veszélyes zuhatagokkal vannak tele. A brazil kormány, mint ahogy ezt Fernando Cardoso elnök a johannesburgi földcsúcson felvetette, számít a nemzetek közösségének támogatására az egész világ számára létfontosságú amazóniai erdők megtartásában.

(gluck)