Női bajok nyáron
2002/07/12 08:00
1692 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A nyár és a hőség beköszöntével mindenki csak arra vár, hogy végre víz közelbe kerüljön, hogy végre fürdőruhába bújhasson - egyszóval: élvezhesse a nyarat. Ez azonban nem mindig olyan felhőtlen, mint ahogy azt az ember eltervezi. A nap okozta, és bőrre vonatkozó ártalmak mellett még egyéb problémákkal is szembe kell néznünk a szünidő alatt.

A strandon, uszodában, zuhanyozókban elkapott hüvelyi fertőzések megkeseríthetik a nyaralásunkat. A betegség, melyről most írunk, nem feltétlenül csak a lányokat és a nőket érinti, hiszen valamilyen formában a fiúkat is veszélyeztetheti. Hiszen akár a fiú is megfertőzheti partnerét. Ilyen esetekben leggyakrabban a fiúknak nincsenek tünetei, ezért nem derül fény a betegség eredetére.

Mi áll a fertőzés hátterében?

Fertőző forrásként szerepelhet akár a strand vize, akár a közös illemhelyiségek, törölköző vagy esetleg a partner fertőzöttsége. A hüvely rendelkezik egy olyan védelmi vonallal, melyről korábban már írtunk. Ez a védelmi vonal a női nemi szerv különböző baktériumokból álló flórája. Ennek meghatározott az összetétele és az egyes baktériumfajok aránya is. Ezek a mikroorganizmusok biztosítják a hüvely savas pH-ját. A savas pH pedig megakadályozza a fertőzést, és betegséget okozó mikroorganizmusok szaporodását. Hüvelyi fertőzést okozhat baktérium, vírus vagy akár gomba is.

Milyen tünetek jelentkeznek?

  • Kellemetlen viszketés
  • Égő, csípő érzés, amely vizeléskor is jelentkezhet
  • Hüvelyváladékozás, mely a fertőző ágenstől függően eltérő állagú (híg, habos), színű (zöldes-sárgás) és kellemetlen szagú lehet.

Mi a teendő, ha az előbbi tüneteket felfedezzük?

Ha már megtörtént a baj, akkor az a legfontosabb, hogy nőgyógyászhoz forduljunk, a lehető leghamarabb. Ne felejtsétek el, ez nem szégyen, hanem betegség, amit kezelni kell, hogy ne okozzon még nagyobb galibát! Ha elhanyagoljuk a problémát, akkor a fertőzés tovább terjedhet, aminek petefészek- vagy méhgyulladás lehet az eredménye, valamint később a kezelés is sokkal nehezebbé válik. Általában valamilyen gyógyszeres kezelést ír elő az orvos a vizsgálat után. A gyógyulást segítheti a hüvely tejsavas öblítése, mellyel a savas pH-t tudjuk visszaállítani.

Megelőzés

  • Közös WC használat esetén nem szabad ráülni az ülőkére!
  • Fürdés után zuhanyozzunk le!
  • Fürdőruhánkat váltsuk naponta, és esténként mossuk ki!
  • Menstruáció ideje alatt kerüljük a fürdést!
  • Ha mégis fürödni vágyunk, akkor csak tamponnal, amit a fürdés után kicserélünk. A csere előtt és után kézmosás következzen!
  • Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg az óvszerhasználatról sem, mely kivédi a szexuális úton terjedő fertőzéseket és a nem kívánt terhességet is!