Nőszirom (Iris germanica)
2003/01/23 08:00
1790 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A kúk liliom, kúk tulipán, kardliliom többféle fajtája (szibériai, mocsári, sárga) is ismeretes. Dombvidéken, ritkábban hegyvidéken, erdei és réti mocsarakban, árkokban és vízpartokon, főként a tavak feltöltődési övében fordul elő.

noszirom Kertekben különböző színű és méretű fajtáját ültetik. Kedveli a fényt és a félárnyékot, bizonyos mértékig a meleget is igényli. Vad típusának vaskos gyöktörzse, 30-40 cm hosszú és 2-5 cm széles szürkészöld színű, kard alakú levelei vannak. Virágzó szára 60-120 cm magasra nőhet, virága jellegzetes alakú, 3 külső és 3 belső lepellevélből áll, minek átmérője 9-10 cm, színe sötét ibolyaszínű, kék vagy fehéres kék, illata nincs. A virágzati buroklevelek zöldek. A magház csúcsa termékeny, nem csőrös. Május-június környékén virágzik. A kertekből már sokfelé kivadult. A noszirmok sokaságából a vízpartra is jut. A japán vízi noszirom fehér, kék, lila színekben pompázik júniustól augusztusig. 60-70 cm magasra no, szereti a napos partrészt. A sárga nőszirom elérheti az egy métert is, ha nagyobb tavak partján nő.

Felhasznált részei

Leginkább a gyöktörzs.

Hatásai

Igen jó köptető, fertőtlenítő és sebgyógyító hatású.

Alkalmazásai

Ma inkább a kozmetikaiparban van jelentősége, a régi népi gyógyászatban pedig alkalmazták bélpuffadás, köhögés esetén tea formájában. Külsőleg - lágyító hatása miatt - sebek kezelésére használták. A megtisztított és meghámozott gyöktörzseket felfűzve a kisgyermekek nyakába akasztották, hogy fogzás idején azt rágják és szopogassák. Ily módon a fogíny gyulladását is csökkentették a nőszirommal.

Figyelmeztetés

Mellékhatásai nem ismeretesek.

Vissza