Nyár, homok, röplabda
2002/07/12 08:00
3125 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nyár van! Vakáció idején pedig az ember nem ül otthon, hanem nyaral! Biztosan nem gondolja mindenki így, de számomra a nyaralás vízparthoz kötődik. Vízparthoz, ahol lehet feküdni a napon, néha csobbani egyet, lángost enni, olvasgatni és STRANDRÖPLABDÁZNI!

Ha valaki nem tudná, a strandröplabda az, amit az Ausztráliában és Kaliforniában játszódó filmekben, a bikiniben görkorcsolyázó lányok mögött kidolgozott testű, lebarnult fiatalemberek játszanak. Na, de persze nem kell más kontinensen élni, kidolgozott testű, lebarnult fiatalembernek lenni ahhoz, hogy valaki kipróbálja ezt a sportot. Akkor mit kell tennie?

A hozzávalók, amiket be kell szerezni:

  • homokos terület
  • egy darab röplabda
  • egy darab röplabdaháló

Természetesen nem kell mindenkinek több köbméter homokot hordania a kertjébe és ott kialakítani a pályát, elég elmenni egy olyan strandra, ahol már van. Budapest: Palatinus strand, Csillaghegyi strand, Római Kemping, Kőbányai strand, A&A Röppentyű utcai központja. Balaton: Siófok: Coca-Cola Beach House, Balatonfüred: Kisfaludy strand, Balatonszéplak: szabadstrand, Balatonalmádi strandja, Zánka: Ifjúsági tábor, Velencei-tó, Agárd: Napsugár strand, Hajdúszoboszló: Gyógyfürdő. Választék van bőven!

Mi is a strandröplabda közelebbről?

A játékot négyen lehet játszani, egy csapat tehát két főből áll. A pálya 9x18 méteres téglalap, amit homok borít. A háló - ha férfiak játszanak - 2,43, ha nők, akkor 2,24 méter magas lehet.
A játék sokban hasonlít a teremröplabdához, de az extrém körülmények természetesen bizonyos változtatásokat igényelnek.

Itt meghatározott a játék időtartama: 20 perc. Nem nagyon lehet és nem is tanácsos ennél hosszabb időt ugrabugrálva a tűző napon tölteni. Ez alatt az idő alatt kell megszerezni a győzelemhez szükséges 11 pontot. Mint a rendes röplabdánál, pontot itt is a saját nyert adogatásért lehet szerezni. Az ellenfél adogatásának elnyerése csak szervacserét eredményez. A labdát maximum három érintéssel kell a hálón átjuttatni. Mivel itt csak két játékos van, jóval többet kell vetődni, ezért a szabályok nem tiltják, ha valaki a képzeletbeli középvonalon átnyúlva, az ellenfél térfelén ér földet.

Ehhez a játékhoz nem magasnak kell lenni, hanem sokkal inkább taktikusan, technikásan kell játszani. A másik fontos tulajdonság még, amivel egy jó strandröplabdázónak rendelkeznie kell, a "homokláb". A homokon való futás, ugrálás olyan igénybevétel, amivel sehol máshol nem találkozhatunk. A láb izmait hozzá kell szoktatni a szokatlan körülményekhez. Amíg ez nem történik meg, a játékos figyelmének nagy része arra fog fordítódni, hogy egyáltalán talpon maradjon, ne essen el minden kisebb buckában, így persze nagyon nehéz játszani.(Ez persze csak akkor fontos, ha valaki komolyan szeretne játszani és nemcsak viháncolni kicsit a haverokkal a strandon!) A legjobb edzés, felkészülés a homokon való rövid, majd hosszú távú futás.

Remélem, kedvet kaptatok! Ha nyáron valahol egy pályába ütköztök, feltétlenül próbáljátok ki a dolgot! Sok sikert!