Nyári ételmérgezések
Szendrei Judit
2003/08/08 08:00
1477 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egész évben előfordulhatnak, de a nyári kánikulában sokkal nagyobb a veszélye a különböző baktériumok, vírusok, paraziták okozta fertőzéseknek, ételmérgezéseknek. A konyhai és vásárlási és étkezési higiénia szigorú betartásával a megbetegedések többsége megelőzhető.

Bizonyára mindenki túlesett már életében kisebb, vagy nagyobb ételmérgezésen, és utólag próbálta felidézni, mit evett, mi idézhette elő a rendkívül kellemetlen tüneteket. A fertőzött élelmiszer azonban - látványa és szaga alapján - nem feltétlenül árulja el magát, a baktériumok a legtöbb ételt észrevétlenül fertőzik meg. Természetesen ahhoz, hogy a betegség kialakuljon, nagyon sok kórokozóra van szükség - csakhogy ezek a szabad szemmel nem látható élőlények villámgyorsan szaporodnak: néhány óra alatt egyetlen baktériumból akár 2 millió is lehet.

Az egyik legveszélyesebb fertőzéstípust a szalmonella baktérium okozza: ez többnyire fertőzött szárnyas vagy nyers tojásból készülő ételek (pl. majonézes saláták, hidegtálak), esetleg egyes gyümölcsök fogyasztása után alakul ki, de a nem megfelelő konyhai higiéniás körülmények vagy a félig nyersen maradt étel is okozhatja a bajt. A mérgezés ritkán súlyos kimenetelű is lehet, tünetei akár kórházi kezelést is igényelhetnek.

Hasonlóan veszélyesek, és kellemetlen következményekkel járnak a kóli E baktérium okozta fertőzések is: ez a kórokozófajta főleg marhahúsban, sajtban és tejtermékekben fordul elő. Az ilyen, a hasmenés mellett többnyire magas lázzal fertőzés gyerekek és idősek számára különösen veszélyes lehet, és akár vesekárosodáshoz vagy komolyabb szövődmények kialakulásához is vezethet.

A megbetegedések elkerülése óriási erőfeszítéseket nem, mindössze fokozottabb figyelmet igényel. Az alapvető higiéniai előírások betartásával minimálisra csökkenthetjük a fertőzések kialakulásának veszélyét.

Azokkal az élelmiszerekkel, amelyek később gondot okozhatnak, először a boltban, áruházban, piacon kerülünk kapcsolatba, fontos, ezért hogy már vásárláskor "résen legyünk". Az üzletekben ma már nagy gondot fordítanak az egyes élelmiszerek elkülönített tárolására és hűtésére, de az egész nem ér semmit, ha utána egyetlen szatyorba, egymás mellé zsúfoljuk be a termékeket. Bevásárláskor praktikus tehát mindig több szatyorral útnak indulni, és gondosan ügyelni arra, hogy bizonyos élelmiszerféleségek, például a közvetlenül fogyasztható felvágottak, sajtok, hidegkonyhai termékek véletlenül se kerüljenek nyers hús, tojás vagy földes áru, zöldség mellé.

A kánikulában az is gyakran előfordul, hogy a nem megfelelő hűtés és tárolás miatt a különféle termékek - húsok, felvágottak, tejtermékek - még a szavatosság lejárta előtt megromlanak, ezért mielőtt bármit beraknánk a kosarunkba alaposan nézzük meg a csomagoláson feltüntetett szavatossági időpontot, és csak olyan terméket vegyünk, amelynek eltarthatósága viszonylag hosszabb ideig garantált.

A vásárlás mellett a főzés, a konyhai előkészítés szintén gyakori fertőzések melegágya. A nyersanyagok alapos megmosása és a munkafelület, illetve eszközök tisztasága mellett gondosan ügyeljünk a kézmosásra, de nyáron nagyon fontos az is, hogy az ételeket, húsféleségeket a megszokottnál jobban, alaposabban süssük át, így kevésbé tudnak elszaporodni bennük a nem kívánatos baktériumok.

Az alapvető higiéniai szabályok mellett az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amelyek figyelembe vételével tovább csökkenthetjük a kellemetlen fertőzések kockázatát:

 • Egyetlen főtt ételt se tároljunk 48 óránál tovább!
 • Sose fogyasszunk - még ha látszatra semmi baja is - lejárt szavatosságú termékeket!
 • Főzés-felhasználás előtt minden hús- és zöldség féleséget alaposan mossunk meg!
 • Főzés közben - bár igen lehangoló tilalom :- - a kóstoláshoz soha ne használjuk az ujjunkat, és az ízlelgetéshez használt főzőkanalat se tegyük vissza az ételbe!
 • A hűtőszekrényben jól elkülönítve, lehetőleg lezárva, de legalább is külön polcon tároljuk a nyers tőkehúst, szárnyast, halat a többi élelmiszertől!
 • Konyharuha helyett használjunk eldobható konyhai törlőt, papírtörülközőt!
 • Tartsunk külön vágódeszkát a húsok, és a főtt élelmiszerek darabolására, használat után pedig mosószerrel és forró vízzel alaposan fertőtlenítsük az eszközöket!
 • Hálóval, fedővel, fóliával védjük a legyektől és más rovaroktól a szabadon hagyott élelmiszereket!
 • Soha ne fogyasszunk mosatlan gyümölcsöt, illetve gyári csomagolásából - üvegből, dobozból - semmilyen élelmiszert
 • Csak akkor vásároljunk fagyasztott félkész terméket, ha az biztosan nem olvad fel, mire hazaérünk vele!
 • Friss zöldséget és gyümölcsöt csak pár napra előre vásároljunk, és azonnal szabaduljunk meg a hibás, rothadt, penészes daraboktól!
 • Nyáron lehetőleg ne készítsünk olyan ételeket, amelyekhez nyers tojás kell!
 • A fagyasztott élelmiszereket a hűtőszekrényben vagy a mikrohullámú sütőben olvasszuk ki, sosem szobahőmérsékleten!
 • A hűtőből kivett maradékokat nem elég megmelegíteni, alaposan át kell forralni és a lehető leggyorsabban elfogyasztani!
 • A hűtőszekrényben legfeljebb 5 C fok lehet, ennél magasabb hőmérsékleten az élelmiszerek tárolása már nem biztonságos.
 • Ne tároljunk tovább egyetlen élelmiszert sem a biztonságos időtartamnál! Nyers húsokat és felvágottakat hűtőben 1, maximum 2 napnál, fagyasztóban 2-3 hónapnál tovább ne tároljunk! A tejtermékeket hűtőben 3-4 napig tarthatjuk el, lefagyasztásuk és felengedtetésük azonban nem ajánlatos. A tojás hűtőszekrényben kb. 4 hétig, a különböző zöldségfélék 1 hétig állnak el, kivéve a gombát, ami nagyon könnyen bomlik, ezért 1-2 napon belül fel kell használni!
 • A háziállatokat, kutyát, macskát ne engedjük be a konyhába!
 • A hulladékot minden mástól elkülönítve, és fedett tartályban tároljuk, a szemetes kiürítése után pedig hipóval, fertőtlenítővel mossuk ki a tartályt!

Ha az óvatosság ellenére mégis az ételmérgezés tüneteit (hányás, hasmenés, hasfájás, esetleg láz, görcsök) észleljük magunkon, keressünk elő a házipatikából a vény nélkül is kapható bélfertőtlenítőt, illetve ha lehet, a tünetek elmúlásáig koplaljunk, vagy tartsunk szigorú diétát.

Fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő folyadék-utánpótlásról, igyunk nagyon sok ásványvizet, esetleg teát. Ha közérzetünk nem javul, és nem használnak a gyógyszerek, illetve a diéta sem, feltétlenül forduljunk orvoshoz.