Nyári mulatságok - A sátorozás
2002/07/23 08:00
1801 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A látszat ellenére sátorozni jó! Mert minden kényelmetlenség és macera dacára számos előnnyel bír az időtöltésnek ez a látszólag idejétmúlt, mégis örökzöld formája. A sátorozás egyedi, felejthetetlen és nagyon romantikus dolog!


A természet lágy ölén

Történjen baráti társasággal vagy életünk éppen adott párjával, egy jól sikerült táborozás életre szóló élmény lehet mindenkinek.

Először is olcsó, főleg akkor, ha már rendelkezünk egy sátorral, vagy kölcsön tudunk kérni egyet. Mi még nem találkoztunk olyan emberrel, aki maga vásárolt volna ilyen alkalmatosságot. Másrészt a sátorozás nagyon alkalmazkodó sportág, hiszen azt a kis sátrat bárhová le lehet verni, és bármikor tovább lehet vele állni - bár ez nem mindig legális, de egy kis vadkemping senkinek sem árt. (Persze csak akkor, ha végképp nincs más lehetőség). Ami a legfontosabb: a sátorozás egyedi, felejthetetlen és nagyon romantikus dolog! Teljen baráti társasággal vagy életünk éppen adott párjával, illetve ezek egészséges kombinációjában, egy jól sikerült táborozás életre szóló élmény lehet mindenkinek. Mert ez elsősorban közösségi élmény - csak ketten talán nem is olyan jó nekivágni, arról nem is beszélve, hogy ebben az esetben sokkal nehezebb mindig másra kiosztani az adott napi feladatokat, mint a mosogatás vagy a sátor őrzése. Ha mindezt többen csináljuk, akkor a feladat is lehet vicces, főleg utólag, elmesélve vagy fotón megörökítve. Ráadásul reggel egy erdő szélén vagy egy szép tisztáson ébredni nem lebecsülendő nap-kezdés! Persze, csak ha mindenre odafigyelünk.

Merthogy sok mindenre oda kell figyelni, nem egyszerű dolog ez. Először is nem árt figyelembe venni a sátorozással járó kényelmetlenségeket. Bár a legújabb sátrakat egész kicsire össze lehet csomagolni, ráadásul elég könnyűek is, valakinek mégiscsak cipelnie kell a sátrat és a hozzá való dolgokat: hálózsákokat, matracokat stb. Praktikus autóval nekivágni a táborozásnak, ami már csak azért se rossz tipp, mert ha minden kötél szakad, és nem sikerül felállítani a sátrat, vagy elmosná az eső, esetleg összevesznek a lakótársak, akkor a kocsiban is lehet aludni. A sátorverés ráadásul időigényes, bár rutinos kempingezőknek percekbe kerül összerakni a vázat és a vásznat - a megfelelő sorrendben. Az ilyen szakembert meg kell becsülni, és ügyesen rá kell venni, hogy a mi sátrunkat is ő verje le. De ha más nincs, akkor mi is nekiveselkedhetünk, mivel a sátrakat eleve úgy tervezik, hogy egy kisgyerek is elboldoguljon velük. Kis rudakat kell egymásba bújtatni, és cölöpöket kell a földbe verni - a gumikalapács roppant hasznos ilyenkor -, plusz a viaszosvászon sátortetőt sem árt mellékelni, mert anélkül sok értelme nincs az egésznek.

Ám mielőtt mindennek nekiesnénk, nem árt tervezni. Bár a tágabb elhelyezkedés nyilván adott, azért figyelni kell a pontos részletekre is. A szórakozóhelytől, helyi látványosságtól, illetve a legközelebbi élelmiszerbolttól való távolság igény szerinti, de vannak más szempontok is. A legfontosabb, hogy megállapítsuk, mikor hogyan fog sütni a nap, mivel a sátor nem lehet sokáig a tűző napon, de nem lehet mindig árnyékban sem, mert akkor benedvesedik, illetve nem szárad meg. Így leginkább a szűrt fényt javasoljuk, amihez ugye kell egy vagy több fa. Ám nem mehetünk közel a törzshöz, mert ott már megint kevés a fény. Ezen kívül még két tereptárgy megléte életbevágó: valamilyen vízforrásé és néhány kényelmes bokoré - előbbi mosdásra, mosogatásra kell, de reméljük az utóbbi szükségességét nem kell külön elmagyarázni.

Persze a sátorozás nem csak a sátor leveréséből és elégedett heverésből áll, sajnos. Van ugyebár egy csomó kiegészítő tevékenység, amihez a legtöbb táborozó rendszerint ragaszkodik. Ilyen a kirándulás, főzés, illetve a tábortűz rakás és utóbbihoz szorosan kapcsolódva a közös éneklés, amiből azért ki lehet nőni egy idő után. Mert ugye milyen szörnyű élmény, amikor egy rakás illuminált alak énekli ordítva a Paff, a bűvös sárkány-t, a lehető leghamisabb hangon. Azért a szalonnasütés még sikerülhet jól, feltéve, ha van sok szalonna, hagyma, egy kis kolbász, meg ami még eszünkbe jut, és persze innivaló is hozzá. A lényeg itt is az, hogy érezzünk jól magunkat, de utána ne felejtsünk el minden szemetet eltüntetni magunk után. Nincs rondább látvány, mint a szemét, amit táborozók maguk után hagynak és a rosszul eloltott tűzből adódó esetleges erdőtűzre már gondolni sem merünk.

Ennek ellenére, ha mindenki képes annyira ellazulni, hogy mosolyogva küzdjön le minden kényelmetlenséget és élvezze a sátorban alvás viszonylagos romantikáját, a napközbeni lézengés jóleső lustaságát, és bejön neki a jó zsíros szalonna, ráadásul nem ragaszkodik az abszolút kényelemhez, akkor minden remekül fog alakulni. A legjobb dolog az egészben az, amikor az ember végre újra a saját ágyában aludhat, mert ez a sátorozás lényege: megbecsülni otthonunk kényelmét!

Azt azért szeretnénk erősen kihangsúlyozni, hogy sátorozni csakis nyáron érdemes. Igen, az Everest expedíció is sátrakban töltötte az éjszakáit a Himalájában és a háborús filmekben is sátrakban áznak-fáznak a katonák, de nekik muszáj!