Nyíltvizi úszás
2002/10/15 08:00
1079 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ha újra itt a nyár...


Persze a nyílt víz korántsem azt jelenti, hogy addig ússzunk a tengerben, amíg csak egy marad életben. A különbség és a név onnan ered, hogy a versenyeket soha nem rendezik medencében. Ha medencében rendeznék, nyilván nem lenne extrém sport. Gyökerei egészen 1875-ig nyúlnak vissza, amikor is Matthew Webb százados átúszta a La Manche csatornát. A csatorna átúszása azóta is a nyílt vízi úszás egyik legelismertebb teljesítményének számít. Azonban az efféle hosszútávúszást csak a nagyon jó fizikumú, kihívást kedvelő, kitartó sportolóknak érdemes kipróbálni, hisz akármelyik összetevő hiánya halált okozhat.

E sportágból versenyeket szinte mindenhol a világon tartanak, sőt, az első olimpiákon rendszeres versenyszám volt. A táv, versenytől függően lehet 5, 10, 15 vagy akár 20 km hosszú is. A versenyzők, persze nem egyedül teszik meg ezt a távolságot: edzőjük kíséri őket motorcsónakkal, aki figyeli az úszó teljesítményét, valamint biztosítja, hogy a verseny balesetmentesen folyjon le. Ha mégis valami történne, az edző csónakja multifunkcionális motor- és mentőcsónak is egyben.

Némely versenyen körbe haladva kell megtenni a távolságot, másutt viszont egyetlen hosszú szakaszt jelölnek ki. Nemcsak a fizikai megerőltetés az, ami miatt edző kíséri a versenyzőket: nyílt vízen számtalan természetes veszélyforrás is akad. Bármennyire készülnek a versenyre a szervezők és remélik a legjobbakat, a természet közbeszólhat - ilyenkor valahogyan ki kell hozni a nyílt vízről az úszókat. És akkor még nem említettük a cápákat, medúzákat és a többi tengeri élőlényt. A medúzát olykor lehetetlen elkerülni, bár ilyenkor az egyetlen hely, ahol csípés érheti a versenyzőt, az arca és a nyaka, azaz a két fedetlen testrész. A cápa azonban nagyobb veszély: ha meglátnak egy cápát, a versenyzők vagy elkezdenek gyorsabban úszni vagy kimenti őket az edző. Az edző feladata az is, hogy megállapítsa, agresszíven viselkedik-e a cápa avagy sem - hiszen az sem öl reflexből. Az elkerülhető veszélyekre az edző figyelmezteti tanítványát, navigálja, hogy a számára kijelölt igen széles sávban miként mozogjon.

A nyíltvízi úszók szervezetének igénybevétele talán az összes extrém vízi sporténál komolyabb. Mialatt a kijelölt távolságot megteszik, a víz hőmérséklete nem éppen gyógyfürdő-szintű, az úszó fiziológiai szükségletei is beindulnak, s ha mást nem, akkor szomjúságot érez a versenyző. E problémák megoldása addig odázható el, ameddig az úszó a vízben marad. Amint kijön a vízből vagy a hajót érinti, elesett a további versenyzéstől. Az ilyen sportolók fáradtság és fájdalomküszöbe természetesen többszörösen meghaladja az átlagos szintet.
Aki kedvet érez hozzá, kezdje a Balatonnal...