Nyomás a Füvészkertbe!
2002/01/21 00:00
524 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Itt a tavasz, vagy legalábbis rövidesen itt van, ezért ideje elgondolkodni azon, hol is tartsunk tavaszünnepet, hova menjünk az első langyos napsütéssel kibélelt hétvégén kirándulni. A Füvészkert éppen megfelel egy néhány órás sétához, sőt, akár egész heteket el tudnánk tölteni a mára eredeti területének töredékére visszaszorult kertben. Régen nem nyúlik már a körútig, a Pál utcáig szérűje, ám a Pálmaház, Victoria-ház ma is áll, és olyanokat lehet itt látni, amilyet még az Állatkert nemrég felújított pálmaházában sem.

Legelőbb is, a bejárattól balra tematikus térbeli csoportosításban (ezeket szaknyelven növényföldrajzi csoportoknak hívják, ilyen néven kell keresnünk) láthatjuk hazánk hegyvidéki és pusztai növénytársulásainak modelljeit, azután következik egy kis Alpok. Ekkor a látogató felemeli tekintetét, hogy a 800 fajt számláló fagyűjteményt is megtekintse. Mivel életében nem látott még ennyi fenyőfajtát, ázsiai és amerikai fajokat, álla is leesik - a nagyszámú örökzöld egy-egy erdőfoltján szívesen letenné piknikes kosarát. Sőt, az új japánkert, a már éppen kivirágzó varázsmogyoró és díszmogyoró fajok láttán szinte koranyári hangulata támad. A kis patak, mely egy helyütt tóvá szélesedik (ez nem azonos a Nemecseket halálba áztató tóval, annak helyén ugyanis a klinikák tömbjének fül-orr-gégészete áll). Még nincs benne víz, ám így is sokat sejtető a hó alól már ki-kibukkanó, furcsa és egzotikus alakú levelek látványa. Ehhez közel virágzik tavasztól az Ausztrália növénytársulásait, cserjéit, az eukaliptuszokat bemutató részleg.

Az utóbbi húsz év termései az új üvegházak, valamint az 1998-ban befejezett Citromos-ház, melyben közel 100 citrom-, narancs- és mandarinfajta él. A közelben találjuk a húsevő növényeket bemutató üvegházakat és az orchideafélék otthonát, amelyben több száz fajta orchideát, ananászfélét találunk - nem utolsó sorban mondom: trópusi környezetben. Szóval jó meleg van, magas páratartalom, magas oxigénszint, illatorgia, amire ilyenkor szükségünk lehet.

A Victoria-ház, melyet már említettünk, arról nevezetes, hogy minden évben kivirágzik kis taván az Amazonasi tündérrózsa, melynek virága fél méteres átmérőnél is nagyobb. Sajnos ez csak szeptemberben esedékes, jelenleg különböző fajta, kisebb virággal és dekorativitással bíró növények teszik a járhatatlanságig zsúfolttá az üvegházat. Jó tanács: vagy igyekezzünk kikerülni a rovarfogó növényeket, vagy kedvenc svábbogarainkat a látogatásra ne vigyük magunkkal. Észak-Amerika és Kelet-Ázsia húsevő növényei mellett a hazánkban is tenyésző Vénusz-légycsapót is megnézhetjük itt.

A Pálmaház bejáratát néhány nájlonba csomagolt és jól fűtött pálma "díszíti". A bejárat mögött rögtön az épület 22 méter magas kupoláját betöltő királypálma néz ránk, melynek sudár törzse csak 15 méteres magasság fölött ereszt leveleket - addig nézhetnénk akár villanypóznának is. Mellette egyéb pálmafajok állnak, a hangulat erősen emlékeztet Henry Rousseau képeinek légkörére, mármint, ha valaki ismeri a képeket. A trópusi haszonnövények között megtaláljuk a banánt (gyakran terem nálunk), a kakaót, kávét, kókuszpálmát, afrikai olajpálmát...

Igazi szépségében mégis tavasszal-nyáron látjuk majd a Füvészkertet, azonban addig is órákra feledtetni tudja a nyár messzeségét egy-egy kiadós séta.

Nyitva: minden nap 9-16 óráig, pénteken csak 12-ig.
Az üvegházak hétköznap de. 11-12-ig, és délután 14-15-ig látogathatók, pénteken zárva vannak, szombat-vasárnap 10-12-ig és 13-15 óráig tartanak nyitva.
Jegy: 200 HUF, diák és nyugdíjas: 100 HUF.