Életmód

Hulladékról gyerekeknek

Hulladékról gyerekeknek

Diákokhoz, és rajtuk keresztül a felnőttekhez is szól a HOSZ új kiadványa.

6 éve
Új erdei vasút

Új erdei vasút

Márianosztra - nagyirtás erdei vasút

Magyarország vadregényes hegyvidéki erdei vasútját építette újjá a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt. A korábbi két szakaszt összekötő Márianosztra és Nagyirtáspuszta közötti pálya kiépítésével teljes kisvasúti vonalon, a 3 szakaszon összehangolt menetrenddel jár a kisvasút immár Szobtól Nagybörzsönyig. Ha teljes hosszában végig szeretne utazni a 21 km-es vonalon, érdemes számításba venni, hogy jelenleg kétszer át kell szállni, és 3 menetjegyet kell megváltani.

6 éve
Minek a világnapja április 7-e?

Minek a világnapja április 7-e?

1948. április 7-én kezdte meg működését az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization rövidítve WHO), így ez a nap az egészség világnapja. A WHO elsődleges céljai között szerepel az általános egészségügyi lefedettség biztosítása, ezért a 2019-es kampány ezt helyezi a középpontba.

4 éve
A kategória cikkei
„Nagyon fáj! nem megy!”

„Nagyon fáj! nem megy!”

Arany János idézett sorait leánya, Juliska halála után, mély gyászában írta. Az emlékvers negyedik sora után csak ezt a két mondatot volt képes leírni, majd egy évtizednyi szünet következett. Ma azt mondanánk: depresszióba esett, ráadásul nem kezelték. Magától értetődő módon, a magánéleti válsága hatással volt a hivatására. Mi is sokszor érezzük azt, hogy „nem megy”, már nem tudunk és/vagy akarunk úgy teljesíteni a munkánkban, mint korábban (a magánéletünk helyzetétől függetlenül). Hogyan jutunk el idáig?
8 éve
Lelkiismeretes ma?

Lelkiismeretes ma?

Korábbi cikkünkben láthattuk, miként próbált lelkiismeretesnek lenni / maradni a korábbi korszakok embere. Kiderült, akkor sem volt könnyű, és ma is komoly erőfeszítéseket igényel tőlünk, hogy cselekedeteinket mérlegre téve megbékélten nyugtázzuk az eredményt. Ma milyen szempontokat tartunk fontosnak?
8 éve
A betegség, ami egy pásztorról kapta a nevét

A betegség, ami egy pásztorról kapta a nevét

Mi a közös Munkácsy Mihály, Ady Endre, Rettegett Iván, Friedrich Nietzsche, Cesare Borgia, Al Capone, Paul Gauguin, Charles Baudelaire, Gustave Flaubert, Arthur Schopenhauer és Lenin között? Sok millió sorstársukhoz hasonlóan egy-egy könnyelmű (?) szerelmi kaland következtében szifiliszben betegedtek meg, és ez a betegség alapvetően határozta meg életüket. A pásztort egyébként Syphilusnak nevezték, és állítólag egy birkától kapta el a fertőzést...
8 éve
A vegetarianizmusról...

A vegetarianizmusról...

A döntés olykor nehéz. A vegetarianizmus olyan étkezési szokásokat jelent, mely elutasítja az állatok megölését, így követői nem fogyasztanak húst. Természetesen ezen étkezési formának is számtalan változata alakult ki.
8 éve
Érdekességek a nagyvilágból: tésztát az asztalra

Érdekességek a nagyvilágból: tésztát az asztalra

Biztosan sokan egyetértünk abba, hogy a tészta valójában az olasz konyhákból indult világhódító útjára. Pedig a tészta nem sajátosan olasz találmány, hiszen már az ókori népek is fogyasztottak a keletlen kenyérhez hasonló, forró vízben főtt tésztát.
8 éve
Így utaztak: Hellasz, Róma

Így utaztak: Hellasz, Róma

Az utazás ókori funkciói nem különböztek a maiaktól, noha a társadalmi berendezkedésből adódóan a lakosságnak jóval kisebb hányada vehetett ebben részt. A domináns cél a kereskedelem, zarándoklat, a hadsereg mozgósítása és az állami ellenőrzés éppúgy lehet, legfeljebb országonként eltérő hangsúllyal. A második részben a görögök és a rómaiak ókori utazási szokásait tekintjük át.
8 éve
Az ókori utazás

Az ókori utazás

Az utazás ókori funkciói nem különböztek a maiaktól, noha a társadalmi berendezkedésből adódóan a lakosságnak jóval kisebb hányada vehetett ebben részt. A domináns cél a kereskedelem, zarándoklat, a hadsereg mozgósítása és az állami ellenőrzés egyaránt lehet, legfeljebb országonként eltérő hangsúllyal. Az első részben Egyiptom, Kína, India és Perzsia ókori utazási szokásait tekintjük át.
8 éve
A lelkiismeret forrása

A lelkiismeret forrása

Az élet szerencsére sokszínű, tele van lehetőségekkel, ezért gyakran kerülünk válaszút elé. Ugyancsak mérlegelnünk kell válságszituációkban, ún. nehéz körülmények fennállásakor is. Mindkét esetben igyekszünk lelkiismeretesen dönteni, vagyis olyan megoldást választani, amit az adott időpontban a legjobbnak ítélünk, egyúttal olyat, amivel a későbbiekben is majd el tudunk számolni. Ilyenkor külső és belső elvárásoknak, feltételeknek egyaránt meg kell felelnünk, és ezt a rendkívül bonyolult feladatot a lelkiismeretünkre bízzuk.
8 éve
Édes élvezet a maják birodalmából

Édes élvezet a maják birodalmából

Biztos vagyok benne, hogy néhány ember kivételével, mindenki rajong a csokoládéért. Édes vagy olykor különleges íze ellenére mindegyik finomság alapanyaga ugyanarról a növényről származik. Az olykor húszméter magasra is megnövő, örökzöld kakaófa magja különleges szerepet is betöltött az ősi Amerikában.
8 éve
Buborékba zárva

Buborékba zárva

Az 1970-es és 80-as években készült Vízipók-csodapók című mese egyik főszereplője, még maga Vízipók sem gondolta volna, hogy buborékból házat építeni nemcsak a víz alatt lehet. A szokványosnak semmiképpen sem nevezhető épületforma Franciaország egyik mesébe illő épületegyüttese.
8 éve
567891011 / 130