Életmód

Hulladékról gyerekeknek

Hulladékról gyerekeknek

Diákokhoz, és rajtuk keresztül a felnőttekhez is szól a HOSZ új kiadványa.

7 éve
Új erdei vasút

Új erdei vasút

Márianosztra - nagyirtás erdei vasút

Magyarország vadregényes hegyvidéki erdei vasútját építette újjá a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt. A korábbi két szakaszt összekötő Márianosztra és Nagyirtáspuszta közötti pálya kiépítésével teljes kisvasúti vonalon, a 3 szakaszon összehangolt menetrenddel jár a kisvasút immár Szobtól Nagybörzsönyig. Ha teljes hosszában végig szeretne utazni a 21 km-es vonalon, érdemes számításba venni, hogy jelenleg kétszer át kell szállni, és 3 menetjegyet kell megváltani.

7 éve
Minek a világnapja április 7-e?

Minek a világnapja április 7-e?

1948. április 7-én kezdte meg működését az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization rövidítve WHO), így ez a nap az egészség világnapja. A WHO elsődleges céljai között szerepel az általános egészségügyi lefedettség biztosítása, ezért a 2019-es kampány ezt helyezi a középpontba.

5 éve
A kategória cikkei
Az ókori utazás

Az ókori utazás

Az utazás ókori funkciói nem különböztek a maiaktól, noha a társadalmi berendezkedésből adódóan a lakosságnak jóval kisebb hányada vehetett ebben részt. A domináns cél a kereskedelem, zarándoklat, a hadsereg mozgósítása és az állami ellenőrzés egyaránt lehet, legfeljebb országonként eltérő hangsúllyal. Az első részben Egyiptom, Kína, India és Perzsia ókori utazási szokásait tekintjük át.
9 éve
A lelkiismeret forrása

A lelkiismeret forrása

Az élet szerencsére sokszínű, tele van lehetőségekkel, ezért gyakran kerülünk válaszút elé. Ugyancsak mérlegelnünk kell válságszituációkban, ún. nehéz körülmények fennállásakor is. Mindkét esetben igyekszünk lelkiismeretesen dönteni, vagyis olyan megoldást választani, amit az adott időpontban a legjobbnak ítélünk, egyúttal olyat, amivel a későbbiekben is majd el tudunk számolni. Ilyenkor külső és belső elvárásoknak, feltételeknek egyaránt meg kell felelnünk, és ezt a rendkívül bonyolult feladatot a lelkiismeretünkre bízzuk.
9 éve
Édes élvezet a maják birodalmából

Édes élvezet a maják birodalmából

Biztos vagyok benne, hogy néhány ember kivételével, mindenki rajong a csokoládéért. Édes vagy olykor különleges íze ellenére mindegyik finomság alapanyaga ugyanarról a növényről származik. Az olykor húszméter magasra is megnövő, örökzöld kakaófa magja különleges szerepet is betöltött az ősi Amerikában.
9 éve
Buborékba zárva

Buborékba zárva

Az 1970-es és 80-as években készült Vízipók-csodapók című mese egyik főszereplője, még maga Vízipók sem gondolta volna, hogy buborékból házat építeni nemcsak a víz alatt lehet. A szokványosnak semmiképpen sem nevezhető épületforma Franciaország egyik mesébe illő épületegyüttese.
9 éve
Három tipp a fájdalommentes(ebb) iskolakezdéshez

Három tipp a fájdalommentes(ebb) iskolakezdéshez

Akárhonnan is nézzük: augusztus utolsó napjaiban járunk. Ha szerencsénk van, a vénasszonyok nyara még megajándékoz minket néhány kellemesebb nappal. De a tény attól még tény marad: szeptember 1-jén, hétfőn vissza kell ülni az iskolapadba… Fusd át az alábbi gondolatokat, hogy könnyebben vehesd ezt az akadályt!
9 éve
Nyárvégi gyógynövények

Nyárvégi gyógynövények

Ismerkedj meg a nyár végén szedhető és feldolgozható gyógynövényekkel! Melyik mire jó, hogyan kell alkalmazni?
9 éve
Aszalt csemegék minden mennyiségben

Aszalt csemegék minden mennyiségben

Szilva, barack, alma, körte, és különböző gyógynövények. Mindezek nemcsak frissen érett állapotunkban hordozzák a szervezet számára szükséges vitaminokat, de aszalva is megőrzik mindazt, amiért fontos fogyasztani őket. A gyümölcstartósítás legjelentősebb és legősibb eljárása valaha a Szent István napi ünnepségek egyik fontos eseménye volt.
9 éve
Én a vízilovakkal vagyok

Én a vízilovakkal vagyok

Ahogy Bud Spencer is a hasonló címen kultikussá váló filmben. Ezek a nagy testű, növényevő emlősök Afrikában élnek, más kontinenseken is csak állatkerti körülmények között található meg. Pedig az utolsó jégkorszak idején Észak-Afrika mellett Európában is számtalan példány élt.
9 éve
A pislogás titka

A pislogás titka

Az emberi test egyik legfontosabb érzékszerve a szem, s az ehhez kapcsolódó biológiai folyamatok kihatással vannak az egész szervezetünk megfelelő működésére. A pislogás a szem egészéségének megőrzéséhez szükséges fontos reflexünk, bár a jelenség nem kizárólag a látószervünk önkéntelen működése.
9 éve
Veszélyek a tengerben

Veszélyek a tengerben

A partközeli vizekben is gyakoriak lehetnek a csalánozók, melyek olykor csak kellemetlen, olykor akár életveszélyes csípést okozhatnak...
9 éve
6789101112 / 130