Őrjítő lakótársak
lászlóffy balázs
2012/05/17 08:00
1346 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Vannak olyan élőlények, melyek pokollá teszik az ember életét. Rátelepszenek a háztartásban lévő összes élőlényre, csípkedve, vérüket szívva. Tevékenységük nemcsak viszketéssel járhat, de fertőző betegségeket is terjeszthet. Ők a paraziták!

tetu_01_520 Az embereken élősködő vérszívók már megannyi bajt és betegséget okoztak és terjesztettek a világban. Ezek közül három fajt mindenki ismer, de nagy valószínűséggel senki sem szeret, ezek a tetű, a bolha és a poloska.

Testünk a bolygó

A tetvek számára az emberi test az egész univerzum, nem könnyen hagyják el azt, ha mégis, akkor rögtön át is költöznek egy másikra. A legközelebbi rokonuknak a csimpánzok és a gorillák adnak otthont, ezért is gondolják úgy sokan, hogy az emberi fejlődés folyamán folyamatosan tartották velünk a lépést, ami önmagában sem kis teljesítmény. A tudósok a DNS-ük vizsgálatából kiderítették, hogy legalább 70 ezer éve viselünk már ruhát.

Elképesztő alkalmaszkodás

Erre a megállapításra a ruhatetvek alapos tanulmányozásából jöttek rá és feltételezésük azon alapult, hogy első megjelenésük is csak az első ruhanemű használtátol számítódhat, aminek viselése pedig csak az ember sajátja. A ruhák új életkörnyezetet jelentett az élősködők számára, amihez ügyesen alkalmazkodva egy új faj jelent meg közöttük.

A ruhatetvek mellett ismeretesek még a nemi betegségeket okozó lapostetvek és a fejtetvek. A tetvek a rovarok közé tartoznak és csoportjuk minden tagja kizárólag parazitából áll. A madarakon például mideg jelen van egy, de sok esetben több faj is, míg az emlősöknél csak a denevérek és a ceek mentesek a kis az effajta élősködőktől. Fajspecifikusak, tehát egy fajta csak egy gazdaállathoz kötődik másfajta élőlényen nem jelenik meg.

Nehéz levakarni őket

A nőstények 3-5 hetes életük alatt közel háromszáz serkét raknak le, amiket egy vízbiztos kötőanyaggal rögzítenek a ruhák ráncaiba, a hajszálok tövére, míg a náluk még kellemetlenebb társaik a szemérem-, hónalj- és a szempilla szőrszálaira. A lárva optimális környezetben (megfelelő páratartalom és hőmérséklet) 7-10 nap alatt kel ki, erre egy hátre pedig az ivarárett tetű. Kellemetlen velejárújuk a viszketés, amiket szemmel alig látható csípéseikkel okoznak, s gyakran fertőző betegségeket is terjesztenek.

bolha_01_200 Testi kontaktus

Szárnyak hiányában közvetlen testi érintkezéssel terjednek, melyek a lapostetveknél a szexuális együttlét következményeként fordulhat elő, míg az óvoda, iskola és kollégium a fejtetvek közkedvelt terjedési helyszínei. A ruhatetveknek a nagy háborúkban jelentős szerepük volt a végzetes és nagyszámú áldozatokat követelő kiütéses tífusz, lövészárokláz és visszatérő láz terjesztésében.

Túlélőcsemege

A rengeteg előítéletnek és utálatnak örvendő kis állatkáknak azonban előnyükként ismert az eszkimó kultúrában betöltött szerepük, ahol a hoszú téli napokon a túléléshez elengedhetetlen c-vitamin utánpotlásban voltak a sarkivék lakók nagy segítségére, ugyanis megették őket.