Padlólabda - új sport hódít a tornaórákon
2002/04/22 08:00
4449 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Új sport hódít a a tornaórákon. Magyarul padló-labdának kéne fordítani, valószínűleg ezért használja inkább mindenki a floorball elnevezést. Persze nem olyan új, de nem is tekint több ezer éves múltra vissza, mint sok más sport.

Csupán pár évtizede létezik és itthon is csak az utóbbi években vált népszerűvé - de nagyon. Ma már a legtöbb iskolában ez a tanulók kedvenc játéka, sokan űzik versenyszerűen, és a rajongóknak egyre több lehetőségük van összemérni erejüket.

Hozzávalók

 1. Pálya:
  40 méter hosszúnak és 20 méter szélesnek kell lennie, és egy fél méter magas palánkkal kell körülvenni.
 2. Kapu:
  160 centiméter szélesnek és 115 centiméter magasnak, alul 60 centiméter, fölül pedig 40 centiméter mélynek kell lennie. Biztonsági előírás még, hogy a kapu sarkai lekerekítettek, mert a játék hevében valamelyik játékos nekirohanhat ezzel súlyos sérüléseket szerezve.
 3. Ütő:
  nagyon bonyolult szabály alakult ki arról, hogyan kell kinéznie. Mindenféle dőlésszögek, százalékok, anyagok alapján készítik őket. Azt hiszem, szabályos ütőt csak boltban lehet beszerezni.
 4. Labda:
  olyanra van szükség, amilyen a képen látszik. Műanyag, 26 db lyukkal.
 5. Játékosok:
  összesen 20 játékosból állhat egy csapat. Ebből egyszerre 6 van pályán, és közülük egyik a kapus. Cserélni akárhányszor lehet. Kell még egy csapatkapitány, mert csak ő beszélhet a bírókkal, akik kötelesek őt meghallgatni. A csapatkapitány csak sérülés vagy kiállítás esetén jöhet le a pályáról.

Szabályok

A játék 3x20 percig tart, közben 2x10 perc szünet van. Időt kérni egyszer lehet, ekkor is csak 30 másodpercet.
áték célja, hogy a labdát beüssük a kapuba. Természetesen ebben a kapus és az ellenfél csapata próbálja megakadályozni a támadó játékosokat. Ez csak annyiból lényeges, hogy így módot adnak mindenféle szabálytalanság elkövetésére.
A bíró ítélhet szabadütést, 2,5 perces vagy végleges kiállítást is. A szabályok természetesen nagyon bonyolultak. A lényeg az, hogy nem szabad a másik játékost megütni, megrúgni, nekimenni, akadályozni. Mivel itt még ütő is van, azt nem szabad a földről felemelni, és nem szabad a másik ütőjét megütni.
Mint minden csapatjátéknál, a fő szabály itt is az, hogy ne veszélyeztessük a többieket és ne játsszunk durván - persze minél több gól szerzése mellett.

A játék sokban hasonlít a focira. Nem elég hozzá mindössze egy labda: kell pár ütő is, de mégis ugyanúgy bármikor lehet játszani. Nem kell feltétlenül 6 játékos, akárhány elég hozzá, és akárhol, akármikor indulhat a játék. Akinek a tornatanára még soha nem érkezett az órára floorball ütővel, az gyorsan intézze el, hogy kipróbálhassa a játékot!

Jó játékot!